середа, 31 серпня 2022 23:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Українське зерно прибуло в африканський порт - Зеленський розповів подробиці

Українське зерно прибуло в африканський порт - Зеленський розповів подробиці
Майже 40 тис. т української пшениці прямують у Ємен. Фото: пресслужба Офіса президента

В африканський порт Джибуті прибуло перше судно з українським зерном. 23 тис. т пшениці доставили за Продовольчою програмою ООН.

Її доправлять мешканцям Ефіопії, заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Хочу сьогодні подякувати всім нашим аграріям, портовикам, дипломатам, урядовцям, які повернули Україні статус реального гаранта продовольчої безпеки африканських країн. 23 тисячі тонн української пшениці за Продовольчою програмою ООН вже прибули в порт Джибуті. І будуть доправлені мешканцям Ефіопії, де зараз найгірша посуха за останні 40 років і мільйони людей - на межі голоду", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський скликав Ставку верховного головнокомандувача - що відомо

Окрім цього, майже 40 тис. т української пшениці прямують у Ємен, що на півдні Аравійського півострова.

"Повертаємо також відповідні зв'язки з країнами Аравійського півострова – майже 40 тисяч тонн пшениці прямують у Ємен", - зазначив Зеленський.

Понад 1,5 мільйона тонн українського продовольства, за словами президента, експортовано морським шляхом з трьох портів, які запрацювали завдяки експортній зерновій ініціативі.

"Робимо все, щоб світ відчував значення України і був вдячний нашим людям", - наголосив глава держави.

22 липня Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо про розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією. Угода діятиме 120 днів, вона може бути продовжена.

1 серпня з Одеського порту вийшло перше судно з українським продовольством.

19 серпня Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш приїхав в Одесу. Там продовжилися переговори щодо "зернових коридорів" для експорту української агропродукції.

Зараз ви читаєте новину «Українське зерно прибуло в африканський порт - Зеленський розповів подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі