субота, 28 листопада 2009 11:20

Українці сьогодні вшановують пам"ять жертв голодоморів

Українці сьогодні вшановують пам"ять жертв голодоморів

У 1998 році Президент України Леонід Кучма своїм указом ухвалив відзначати День пам"яті жертв Голодомору кожну четверту суботу листопада. У 2000 році назва була змінена на День пам"яті жертв Голодомору і політичних репресій, а в 2007 році, згідно зі змінами, внесеними Указом Президента Віктора Ющенка, почав називатися Днем пам"яті жертв голодоморів.

У зв"язку з цим сьогодні відбудеться низка меморіальних заходів за участю вищого керівництва країни. Зокрема, з ранку в Софійському соборі пройде чин і молитва за померлими з голоду, а після Національної хвилини мовчання о 16:00, почнеться Всеукраїнська акція "Запали свічку" - таким чином люди по всій країні вшановують пам"ять жертв голодоморів і безневинно убитих під час політичних репресій.

У ці дні в Українському будинку проходить виставка, присвячена 76-им роковинам пам"яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні, а в музеї Івана Гончара відкрилася історико-документальна виставка "Ми звинувачуємо!", на якій представлені документи найвищих партійних і державних органів влади, що свідчать про їхню обізнаність з ситуацією в Україні в 1932-33 роках і свідомих діях, направлених на організацію Голодомору.

Голодомор 1932-1933 рр. - викликаний організованими заходами керівників УРСР та СРСР голод в сільських районах, що призвів до масової загибелі сільського населення України і півдня Росії, переважаючу більшість якого складали українці.

До 75-х роковин Голодомору під керівництвом Українського інституту національної пам"яті була створена Національна книга пам"яті жертв Голодомору 1932-1933 рр., що складається з 18 регіональних томів і одного звідного.

Центральний елемент томів Книги - мартирологи (поіменні списки), в які включені дані про жителів, які померли під час Голодомору. Всього в мартирологи занесені імена майже мільйона померлих. Цей список не є вичерпним, робота зі встановлення масштабів Голодомору продовжується.

У звідному томі на основі комплексу документів наводяться докази умисності Голодомору і його злочинної суті як геноциду українського народу. Включені свідоцтва очевидців та архівні документи.

Лига

Зараз ви читаєте новину «Українці сьогодні вшановують пам"ять жертв голодоморів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі