четвер, 26 листопада 2009 08:49

Американці зняли документальний фільм про Голодомор

Американці зняли документальний фільм про Голодомор

В Україні показали повнометражний документальний фільм "Голодомор: Геноцид в Україні" голлівудського режисера Боббі Лі.

Над стрічкою спільно працювали американські, канадські та українські фахівці. Під час тижня Пам"яті жертв Голодоморів в Україні в кількох містах відбувся допрем"єрний показ цієї стрічки.

За словами співрежисера фільму Любові-Софії Кеске, мета картини - донести історичну правду до широкого світового загалу про одну з найбільших гуманітарних катастроф в історії людства.

Пані Кеске народилась на Тернопільщині, у 44–му разом із батьками емігрувала до Америки. Зробити такий фільм для неї було обов"язком.

Жінка зорганізувала збір коштів серед діаспори і громадян США та Канади. Робота над стрічкою тривала 3 роки. Зйомки відбувались у тих регіонах України, які найбільше постраждали від геноциду.

Знімальна група збирала архівні матеріали, кіно-фото документи 30-х років минулого століття, спілкувалась з істориками і науковцями. Та найціннішими у фільмі є розповіді свідків.

Фільм про Голодомор розповсюдять по бібліотеках і школах України. Також його мають намір показати в кінотеатрах світу і по телебаченню. Для цього стрічку дублювали англійською.

Ще один документальний фільм київського режисера Сергія Буковського під назвою "Живі" розповідає про Голодомор 1932–1933 років в Україні. До стрічки ввійшли 28 історій людей, які пережили цей геноцид. Картина здобула другу премію на вірменському міжнародному кінофестивалі "Золотий абрикос".

Взимку 2009 року інший український кінорежисер, Олег Янчук, за фільм "Голод-33" отримав перший приз Анрі Ланглуа (європейська номінація) на Венсенському кінофестивалі. За словами постановника, ця стрічка – художня.

За матеріалами: Gazeta.ua, ТСН

Зараз ви читаєте новину «Американці зняли документальний фільм про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі