середа, 25 листопада 2009 16:04

Ющенко відкрив виставку про Голодомор (ФОТО)

У столичному Українському домі сьогодні показали розсекречені матеріали Служби безпеки про голод 1932-1933 років. Там відкрили виставка "Голодомор 1932 - 1933 років геноцид українського народу". Її можна безкоштовно подивитися до 2 грудня. У фойє змонтована невисока сцена, обкладена хмизом та гілками калини. Поруч стоять стільці для запрошених - очевидців голоду, письменників та науковців. На 11 год. збираються кілька класів школярів з київських шкіл.

За годину приходить дружина президента 48-річна Катерина Ющенко. Її зустрічають голова СБУ Валентин Наливайченко та в.о. голови Інституту національної пам"яті Ігор Юхновський. По черзі цілують їй руку. Президента 55-річного Віктора Ющенка ще немає, він запізнюється. Його дружина прямує до стендів з матеріалами виставки.

- Розсекречуємо архіви СБУ та міліції, - розповідає їй Наливайченко. - Вивчаємо більше тисячі справ по фактах людоїдства. Знаходимо нові села, де люди потерпали. Раніше знали про 243, а тепер є дані про 756 населених пунктах.

- У нас і карта цих сіл є? - питає дружина президента.

- Так, вже є, - відповідає голова архіву СБУ 32-річний Володимир Ветрович. - Знайшли 856 місць масових поховань загиблих від голоду.

Катерина Ющенко роздивляється стенд з публікаціями львівської газети тих років "Нова зоря". Там опубліковані назви сіл, де без їжі помирали люди.

- О так воно публікувалося! - дивується вона. - Це дуже цікаво. Треба збільшити та дати окремо.

Переходять до стенду, що називається "Ініціатори голодомору". Зверху - портрет Йосипа Сталіна, під ним - відомих радянських партійців. Мовчки дивляться.

- До речі, я бачив, що прибрали пам"ятник Петровському, - звертається до першої леді Ветровський.

- Так правда? Це той, що біля бібліотеки? - жваво повертається до нього Катерина та усміхається.

Пам"ятник Григорію Петровському на вул. Грушевського демонтували у середу зранку. Він у роки Голодомору був головою Центральної виборчої комісії.

Дружина президента йде до 89-річної киянки Ганни Васильєвої, яка пережила голод.

- Багато-багато померло у нас в селі, - каже бабуся.

- Так, я знаю про це. Мені батько багато розповідав, - відходить, але за кілька секунд повертається та додає, - правду надовго сховати не можна. Ненадовго можна.

О 12.30 год. ведучий оголошує про приїзд Ющенка. Катерина йде до чоловіка. Разом сідають у першому ряду та слухають розповіді про людей, які допомагали іншим під час Голодомору. Потім президент оголошує промову:

- Сьогодні ми розкрили секретні архіви, зібрали більше двохсот тисяч свідчень очевидців, опублікували Національну Книгу пам"яті, в яку внесено майже мільйон імен жертв Голодомору.

Потім роздивляється виставку.

- Дякую, гарний день. Добре, що ми розглянули цю тему, - каже дружині. - Спасибі, дорогенькі, я поїхав далі працювати, а ви залишайтесь.

Цілує Катерину у щоку та їде.

Анастасія РЯБОКОНЬ
Зараз ви читаєте новину «Ющенко відкрив виставку про Голодомор (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі