субота, 28 січня 2023 15:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна розраховує на сучасні винищувачі, але є нюанси
Оновлено

Україна розраховує на сучасні винищувачі, але є нюанси
Пріоритетом для України є винищувачі F-16. Фото: mil.in.ua

Україна може отримати від партнерів 24 сучасні винищувачі.

Мова йде про вірогідність отримати дві ескадрильї сучасних винищувачів, у кожному з яких буде по 12 літаків, пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі іспанському виданню El Pais.

Пріоритетом для України є американські винищувачі F-16. Проте також можуть розглядатися французькі бойові літаки Rafale і шведські Gripen.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді Німеччини зробили заяву щодо постачання сучасних літаків Україні

Речник Повітряних сил зазначив, що, крім складних політичних дискусій та рішень щодо передачі літаків, Україна не зможе відразу розраховувати на сучасні винищувачі на полі бою. Ігнат вважає, що потрібно не менш як пів року на навчання пілотів і команд наземного обслуговування.

ОНОВЛЕНО НА 15:00

В ефірі телемарафону Юрій Ігнат підкреслив, що про надання літаків не було жодних офіційних заяв. Тому ця інформація є дуже чутливою, в тому числі і для партнерів України.

При цьому він підкреслив, що Україна визначилася, що дійсно необхідно переходити на ті типи західної техніки і "буде певна кількість бригад у майбутньому, які сучасними багатоцільовими літаками у майбутньому зможуть забезпечити охорону нашої країни".

"Зрозуміло, що нам не дадуть одразу бригаду чи декілька цих літаків. Мова буде йти про постачання певними підрозділами, як це йшлося й з іншими озброєннями. Навчання теж проходитиме поетапно. Тому спочатку мова може йти про дві ескадрильї, а одна ескадрилья - це 12 літаків", - сказав речник Повітряних сил.

При цьому він зазначив, що Україна потребує більше літаків, ніж 24.

"Нам не 24 потрібні, а щонайменше п'ять бригад повноцінних, а в кожній бригаді по три ескадрильї. Оце буде та кількість літаків, яка дійсно зможе забезпечити охорону повітряного простору (разом з ППО) для України", - підсумував Ігнат.

Попередню інформацію, де йшлося саме про 24 літаки F-16, Ігнат назвав недостовірною. Зауважив, що помилка стала результатом "труднощів перекладу".

Серед усіх сучасних винищувачів Україна хоче отримати саме F-16. Причиною тому є їхня багатофункціональність – пілоти змогли б виконувати як бойові завдання, так і посилити захист неба. Про це під час брифінгу сказав речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Пілоти розповідають, що можуть опанувати літаки й за кілька тижнів. Але, як пояснив Ігнат, літати і здійснювати посадку – це одне, а от воювати на цих винищувачах інше.

Зараз ви читаєте новину «Україна розраховує на сучасні винищувачі, але є нюанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі