четвер, 14 вересня 2023 15:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна перебуває на критичному етапі" - The Hill

Думки у виданні The Hill оглядача Патріка Дреннана

Контрнаступ в Україні перебуває на роздоріжжі в багатьох сенсах.

НАТО підтримує Україну зброєю та навчанням з того часу, як Володимир Путін наказав вдертися в Україну 18 місяців тому. Три місяці тому Україна, за підтримки військової техніки Альянсу, розпочала контрнаступ. Досягнення скромні, але які їхні реальні та найближчі цілі?

Основна мета України – поставити під загрозу найцінніше володіння Росії – Крим. Щоб потрапити сюди, українцям необхідно дійти до Токмака, а потім до Мелітополя, розрізавши російський південний фронт навпіл. Однак Токмак дуже захищений і замінований.

Якщо найбільшим дослідженням людства є людина, то, безсумнівно, найбільшим дослідженням війни є мережа доріг - Джордж Паттон

Більш реалістичні цілі – східне перехрестя між Василівкою та Михайлівкою. Перехрестя давно вважаються важливими військовими об'єктами. Як писав генерал Джордж Паттон: "Якщо найбільшим дослідженням людства є людина, то, безсумнівно, найбільшим дослідженням війни є мережа доріг".

Хоча росіяни сильно замінували поля, вони змушені тримати дороги чистими для постачання своїх військ продовольством, паливом і боєприпасами. Прорвавши перші лінії російської оборони у Запорізькій області, українці, попри спроби росіян завдати флангового удару, мають використовувати дороги, використовуючи свою західну техніку. У них справді немає вибору.

Автор: Google Maps
  Василівка Запорізької області
Василівка Запорізької області

Василівка примітна тим, що недавно її було затоплено росіянами, коли вони підірвали Каховську греблю. Вона є ключовим перехрестям, що з'єднує Херсонську область та Мелітополь. Її захоплення спричинить проблеми з постачанням річковою трасою, що забезпечує Нову Каховку та Крим. Це лише за 25 км на північ від Михайлівки.

Росіяни розуміють, наскільки важливим є вузол Михайлівки, і тому встановили там чотири рівні оборони. Але у регіоні є проукраїнське населення, яке часто здійснює атаки на російських чиновників, та вразливе залізничне сполучення з Кримом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Завоювання обох населених пунктів, можливо, не виглядатиме вражаюче на загальній карті окупованих росіянами територій, але це створить для них серйозні проблеми на їхніх маршрутах постачання зі сходу на захід.

Ще одним фактором, що впливає на український контрнаступ, є призначення нового міністра оборони. Президент Володимир Зеленський недавно оголосив про відставку міністра Олексія Резнікова, замінивши його Рустемом Умєровим, політиком-мусульманіном. Це не лише зміна особового складу, а й зміна тактики.

Резніков - ветеран, який за іронією долі служив у радянських ВПС, та талановитий організатор. Його навички ведення переговорів сприяли великому припливу західних військових постачань в Україну. Тим не менше, Резніков - прихильник стратегії виснаження ворога, що призводить до великих втрат серед росіян, таких як сили ПВК "Вагнера", знищені під Бахмутом, які зберігають життя українських солдатів. Він стратег, а не тактик на полі бою. Президент Зеленський та його західні прихильники розчаровані повільним прогресом України.

Умеров молодший і агресивніший. Він має прямі відносини з кримськими татарами і сповнений рішучості вигнати росіян з півострова

Умеров молодший і агресивніший. Він має прямі стосунки з кримськими татарами та сповнений рішучості вигнати росіян з півострова. Хоча він не має військового минулого, як у Резнікова, його різкі атаки на українську корупцію свідчать про нього як про людину дії. Ймовірно, він направить наступ від Бахмута. Хоча, якщо бути справедливим, недавній наступ української армії в Андріївці та Кліщіївці на південь від Бахмута сковує російські війська.

Отже, які терміни?

Більшість експертів вважають, що українці мають близько восьми тижнів, щоб досягти вищезазначених цілей, перш ніж почнуться проливні дощі. Східна Херсонщина має потенціал, оскільки росіяни відправили свої найкращі сили в Запорізьку область. Очікується, що в найближчі кілька тижнів тактика "прихованого і удару" з використанням невеликих інфільтраційних груп, які виконують розвідку для розмінування мінних полів, а потім наступ за підтримки артилерії та авіації буде замінено повноцінним наступом. При використанні цього методу українці можуть очікувати на важкі втрати, хоча деяка західна військова техніка, така як бойові машини Bradley і танки Leopard-2 і Challenger, повинні забезпечити адекватний захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Будучи зухвалим, але дуже успішним, Паттон також зауважив: "Гарний план, жорстоко реалізований зараз, краще, ніж ідеальний план наступного тижня".

Навіть якщо Україна рушить тільки на відстань обстрілу перерахованих вище цілей і Токмака за допомогою звичайної артилерії, це ще більше посилить російські проблеми з постачанням. На жаль, така тактика не призведе до швидкого завершення цієї війни.

Росіяни підготовлені краще, ніж рік тому. Прийняли гнучку оборону - відступають, коли потрібно, і виснажують українців руйнівним застосуванням протитанкових керованих ракет

Незалежно від тактики українських бойових дій, ефективність російських контрзаходів відіграватиме свою роль. Зараз росіяни підготовлені краще ніж рік тому. Вони прийняли гнучку оборону - відступають, коли потрібно, і виснажують українських атакуючих руйнівним застосуванням протитанкових керованих ракет, які запускаються як наземними військами, так і ударними вертольотами. Крім того, російські можливості радіоелектронної боротьби були чудові до війни і стали тільки кращими зараз, особливо в їх здатності придушувати сигнали дронів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Однак, навіть якщо Росія обмежить Україну скромними територіальними надбаннями, короткострокова ситуація для неї не дуже хороша. Вона витрачає свої найбільш підготовлені сили і стикається з гострою нестачею артилерійських снарядів. Також, схоже, у росіян не бракує солдатів, якими Путін готовий жертвувати заради продовження цієї кривавої війни.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Україна перебуває на критичному етапі" - The Hill». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі