пʼятниця, 04 грудня 2009 09:02

Україна хоче потрапити до клубу елітних аграрних країн

Україна хоче потрапити до клубу елітних аграрних країн

Україна почала консультації щодо приєднання до Кернської групи - неофіційного об"єднання країн-членів Світової організації торгівлі (СОТ), який виступає з загальними пропозиціями в питаннях регулювання світової торгівлі аграрною продукцією.

Делегація України на VII міністерській конференції СОТ, що проходила з 30 листопада по 2 грудня в Женеві, поставила завдання провести переговори про надання країні статусу спостерігача і отримання офіційного членства в Кернській групі.

"Ми не ведемо переговорів. Інша річ, що ми направили представникам групи лист про наш інтерес до співпраці. Тепер на його основі уряди країн-членів цієї групи будуть приймати рішення про переговори", - сказав керівник торговельно-економічної місії України в Женеві В"ячеслав Цимбал .

Видання відзначає, що Кернська група виступає за відмову від будь-яких експортних субсидій та державної підтримки аграріїв.

"Ми зацікавлені у спрощенні доступу нашої продукції на ринки ЄС, у тому числі через механізм членства в цій групі", - сказав заступник міністра з питань аграрної політики Іван Демчак.

Кернськая група є одним з найбільш закритих об"єднань усередині СОТ.

Складність в тому, що вона наполягає на нульовій державній підтримці аграрного сектору - і незрозуміло, чи готова Україна виконати цю вимогу", - каже джерело.

Кернська група (The Cairns Group) - група країн-експортерів сільськогосподарської продукції. Її створили в 1986 р. країни-учасниці СОТ з великою часткою аграрного експорту. До групи входять 19 держав: Канада, ПАР, Пакистан, Австралія, Нова Зеландія, Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни; країни Південної Америки - Аргентина, Болівія, Бразилія, Гватемала, Колумбія, Коста-Ріка, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі .

Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче потрапити до клубу елітних аграрних країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі