субота, 06 січня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна досягає успіху і заслуговує на подальшу підтримку США

Україна досягає успіху і заслуговує на подальшу підтримку США
Українські війська на лінії фронту біля Авдіївки / East News

Думки у виданні The Hill професора права в Джорджтаунському університеті Девіда Супера

Більша частина дебатів про військову допомогу Україні в США передбачає, що війна зайшла в глухий кут і, можливо, навіть безнадійна. Росія витрачає величезні кошти, щоб переконати людей на Заході, що це правда.

Але ніщо не може бути дальшим від істини. Хоробрість, рішучість і винахідливість українців уже драматично окупилися. Чим більше дамо допомоги, тим ближче вони до перемоги.

Росія здобула значні територіальні здобутки на початку вторгнення. Україна не була повністю готова. Вона до останнього вірила запевненням Росії, що та дотримуватиметься своїх міжнародних зобов'язань і не вторгнеться. Але РФ не змогла досягти жодних стратегічних здобутків після перших місяців війни.

Україна натомість досягла трьох масштабних територіальних перемог - вигнавши росіян спочатку з Київської, Сумської та Чернігівської областей на півночі, потім в Харківській області на сході, а потім з частини Херсонської області на півдні.

Україна радше надає перевагу знищенню російських військ і збереженню власних над тимчасовими незначними рухами на передовій

Зараз Україна радше надає перевагу знищенню російських військ і збереженню власних над тимчасовими незначними рухами на передовій.

Путін був настільки одержимий стратегічно безглуздим містом Бахмут, що послав десятки тисяч солдатів на смерть, щоб взяти його руїни. Значно більше цінуючи життя своїх солдатів, українці з радістю поступово відступали і прийняли цю марну жертву. Остаточний контроль Росії над Бахмутом не дав їй абсолютно нічого.

Щоб зберегти обличчя Володимира Путіна, Росія з жовтня намагається повторити цю формулу в Андріївці. Поки що РФ зайняла кілька порожніх полів ціною сотень розбитих танків та інших бойових машин і багатьох тисяч життів солдатів. Щоб відволіктися від свого невдалого наступу на Андріївку, Москва розпочала новорічний удар ракетами та дронами по українських містах, що нагадує те, що Лондон пережив під час Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я провів рік із Зеленським і побачив, як він повністю змінився

З іншого боку, українці перетнули Дніпро і неухильно розширюють плацдарм на лівому березі, який Росія так і не змогла знищити. У цій точці Дніпро значно ширший, ніж Рейн, коли його блокували під час просування союзників в Другій світовій війні.

Однак найвидатніші досягнення української армії були не на суші. Попри те, що Україна не має військово-морського флоту, вона значною мірою витіснила російський Чорноморський флот із Севастополя за допомогою ракет і дронів. Контроль над Севастополем був одним із головних мотивів Путіна для вторгнення в Крим у 2014 році. Зобов'язання зберегти там флот часто називають причиною того, чому Росія ніколи не відмовиться від півострова. Але Севастополь більше не служить цій цілі - Росія перевела флот до східного Криму лише для того, щоб українські ракети знищили там один із найбільших кораблів, що залишився, і пошкодила два інших.

Відповідно, Україна прорвала російську блокаду своїх портів і відновила експорт зерна та іншої продукції.

Російські літаки майже зникли з українського неба після того, як минулого місяця українці збили п'ять літаків за три дні

Україна вміло використовує західні високоточні боєприпаси, щоб відганяти російські ударні гелікоптери та літаки від баз, які забезпечують швидкий доступ до лінії фронту. Вміння України в сфері ППО змусило російські літаки з підступністю наближатися до лінії фронту. Це дорого їм коштувало. Російські літаки майже зникли з українського неба після того, як минулого місяця українці збили п'ять літаків за три дні.

Найбільш фундаментально, що Україна виснажила величезну російську армію невиправданими втратами в артилерії, танках і особовому складі. З переважаючої артилерійської переваги Росії на початку війни, ключової для її військової доктрини, Україна досягла приблизного паритету на більшій частині лінії фронту завдяки точному контрбатарейному вогню та зграям дронів. Зараз Росія значною мірою залежить від північнокорейських снарядів, які часто не влучають у ціль, а іноді вибухають у стволах російських танків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Російська армія – велика. Її резерви колись були великими, але ми вже досягли того моменту, коли вона має мало добре підготовлених професійних підрозділів для відправлення на фронт. Й ми наближаємось до того часу, коли їй бракуватиме важливої військової техніки. Недавні атаки на сході здебільшого покладалися на тактику "м'ясних хвиль" із використанням багатьох зеків через дефіцит танків і бронетранспортерів. А також через песимізм росіян щодо того, що ці машини виживуть, якщо їх підвести близько до лінії фронту.

Особисте ототожнення Путіна з війною та його чутливість до політичних труднощів перед фіктивними президентськими виборами в Росії в березні 2024 року означають, що Росія продовжить атакувати стільки, скільки зможе. Ми не побачимо очевидного марнотратства - Росія вже поставила на кін своє майбутнє, відправивши навчальні підрозділи в бій, і втратила непропорційну кількість молодших офіцерів, необхідних для керівництва все менш навченими натовпами мобілізованих.

Росія вже втратила 350 тис. солдатів, що значно більше, ніж її загальна початкова сила вторгнення. Без опозиції, Путін продовжить кидати в топку війни все нові й нові жертви, доки у нього будуть ресурси.

Ресурси Росії величезні, але не безмежні. Її крах не буде нагадувати крах Німеччини під час Другої світової війни, коли її повільно розбили, а радше раптові крахи Першої світової

Ресурси Росії величезні, але не безмежні. Її остаточний крах не буде нагадувати крах Німеччини під час Другої світової війни, коли її повільно відкинули до власних кордонів, а радше раптові крахи системи, які вибили з ладу спочатку Росію, потім Туреччину, потім Австрію і, врешті, Німеччину під час Першої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Питання для США в тому, якою ціною досягнуть поразки Росії. Наша передова зброя може врятувати життя українських солдатів. Коли ми відправили ракети більшої дальності, які могли вразити віддалені авіабази, кількість загиблих українців від російських ударних гелікоптерів різко знизилася. Наявність західних БМП витягла українців зі старих радянських танків - смертоносних пасток. Західні винищувачі можуть різко зменшити загибель українців від плануючих авіабомб.

Мало людей за останні десятиліття показали глибшу відданість свободі та демократії, ніж українці. Допомогти їм швидше та з меншими жертвами відбити жахливу атаку Росії - це найменше, що можемо зробити для наших спільних ідеалів.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна досягає успіху і заслуговує на подальшу підтримку США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі