неділя, 24 квітня 2022 07:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна протистоїть у війні з Росією – 60 днів у фото
22

Жінка з котом на вокзалі у Києві
Фото: Getty Images
Зруйнований автомобіль від бомбардувань російськими військами
Евакуаційний потяг
Розбиті вулиці Харкова
Зруйнований торговельний центр у Києві

Два місяці тому, 24 лютого, Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. О 4:00 російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривали майже на всьому периметрі державного кордону й у багатьох містах. Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Російські окупанти зараз починають наступ на Донбасі. Намагаються оточити угруповання Збройних сил України в зоні Операції об'єднаних сил.

Gazeta.ua згадує, як відбулося вторгнення та як Україна обороняється від загарбників.

Найбільші бої

З початку широкомасштабного вторгнення Росія почала наступати на Чернігів із півночі. Окупантів вибили з Чернігівської області на початку квітня. Вони так і не змогли окупувати Чернігів. Натомість обстрілювали місто з артилерії, скидали авіабомби. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко після відступу росіян від міста оцінював руйнування в 70%. Зараз відновлюють комунікації, прибирають наслідки руйнувань.

Одними з наймасштабніших битв із 24 лютого стали бої на півночі Київщини. Наступ на Бучу розпочалися після вторгнення Росії в Україну 25 лютого. Колони росіян рухалися з території Білорусі через Чорнобиль – Іванків – Димер з метою захопити Київ. 27 лютого російські загарбники почали захоплювати Ірпінь. Також активні бойові дії були в Гостомелі та Ворзелі. Звільнити ці території вдалося на початку квітня. Нині область відновлюють від руйнувань і ховають загиблих.

У лютому окупанти також почали наступати на Харків. Вночі проти 26 лютого були випадки прориву оборони. Кілька ворожих танків зайшли в Харків, але їх знищили. Місто досі обстрілюють з артилерії та повітря, але захопити його так і не вдалося. На Харківщині складною залишається ситуація в Ізюмському районі, де перебувають окупанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін воює з НАТО, але Альянс цього не розуміє" – чи готова Росія напасти на Польщу або Фінляндію

Бої тривають на Донеччині та Луганщині. Окупанти намагаються вийти на адміністративні межі областей. Оточити угруповання ЗСУ в зоні ООС.

Злочини Росії

Російські військові тимчасово контролюють частину населених пунктів Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей. З Миколаївщини, Чернігівщини, Сумщини та Київщини, куди зайшли окупанти на початку вторгнення, загарбників уже вибили. Після цього окупанти зосереджують сили на сході та півдні.

На захоплених територіях окупанти викрадають місцевих активістів і владу. У заручниках – близько 1000 українських цивільних, кожна друга – жінка. Мародерствують.

Ґвалтували та спалювали тіла, чавили їх танками

На Київщині після звільнення стало відомо про масові злочини окупантів проти цивільних. Зокрема в Бучі, Гостомелі, Бородянці, Ворзелі. Окупанти вбивали мирне населення – людям стріляли в потилиці. Убивали сім'ями: дітей, жінок, бабусь, чоловіків. Ґвалтували та спалювали тіла, чавили їх танками. На вулицях і в підвалах лежали десятки трупів. Зараз відомо про понад 1100 цивільних, убитих російськими військовими на території Київської області.

З 1 березня місто Маріуполь на Донеччині перебуває в блокаді російських окупаційних військ. Російські війська блокують доправлення гуманітарної допомоги жителям міста. Там залишаються майже 120 тис. мирних жителів. Частину місцевих окупанти незаконно перевозять на територію Росії та ОРДЛО. Окупаційні війська запустили в роботу мобільні крематорії, де спалюють тіла загиблих внаслідок російського вторгнення. Є ями завдовжки 300 м, куди звозять тіла. Їх там може бути близько 9 тис. Загалом у Маріуполі за приблизними даними загинули близько 22 тис. цивільних.

Окупанти обстрілюють місто з авіації та артилерії. Скидають бомби.

Убиті діти

Понад 578 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Загинуло 213, поранені – 373.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світові політики хворі на страх перед Росією" – журналіст

Втрати ворога

Українські захисники вбили понад 21 тис. окупантів. Знищили 838 танків, понад 2 тис. бойових броньованих машин, 397 артилерійських систем, 138 реактивних систем залпового вогню, 69 одиниць засобів протиповітряної оборони. 176 літаків, 153 вертольоти, понад. тисячу одиниць автомобільної техніки, вісім кораблів, 76 цистерн з пальним, 172 безпілотники. У полоні України перебуває близько 600 російських військових.

Заборонена зброя, яку використовує Росія

РФ застосовує в Україні важкі вогнеметні системи (ТОС-1А), які використовують термобаричні ракети. Ще називають "вакуумними бомбами". Вони значно руйнівніші, ніж звичайні вибухові речовини аналогічного розміру. Мають жахливий ефект на будь-кого, хто потрапляє в радіус їхньої дії. Зброя може руйнувати укріплені будівлі, обладнання та вбивати чи поранити людей.

За дією фосфорні бомби нагадують напалм. Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі й болісні каліцтва

Також російські окупанти застосовують заборонені фосфорні боєприпаси. Вони начинені білим фосфором. Температура горіння – близько 800°C. Запальна суміш може поширюватися значною територією, до кількох сотень метрів. За дією фосфорні бомби нагадують напалм. Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі й болісні каліцтва. Вдихання парів може випалювати легені, а на тілі фосфор може продовжувати горіти після вибуху. Саме тому додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування таких боєприпасів.

Росіяни використовують касетні боєприпаси. Касетні бойові частини ракет, авіабомб і артилерійських снарядів складаються із сотень вибухонебезпечних малих бойових елементів. Після запуску касетна бомба або ракета гальмує в заданій точці й розкидає мініснаряди великою площею – завбільшки одного або двох футбольних полів. Це дає змогу одній бомбі-носію знищити безліч цілей замість однієї.

Великий наступ російської армії на Східному фронті ще не розпочався. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов. Він застеріг від оптимістичних прогнозів, що ця битва за Донбас буде останньою та вирішальною.

80% території Луганської області перебуває під російською окупацією. Друга фаза війни почалася, але це ще не "повноцінний наступ", розповів голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Зараз ви читаєте новину «Україна протистоїть у війні з Росією – 60 днів у фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі