четвер, 25 серпня 2011 17:45

Учені довели, що релігії з'явились через епідемії

Учені довели, що релігії з'явились через епідемії

Релігійні переконання можуть змінити поведінку людини таким чином, який теорія еволюції не здатна передбачити, особливо коли мова йде про боротьбу з хворобою, вважає Девід Хьюз, еволюційний біолог з Університету штату Пенсільванія (США).

У своєму виступі на конгресі Європейського товариства еволюційної біології пан Хьюз і його колеги повідомили, що ряд головних релігій сучасності з'явився майже одночасно з широким розповсюдженням інфекційних захворювань. Іншими словами, два явища допомогли одне одному.

Дослідники відзначають також, що сьогодні щось подібне відбувається в Малаві - у відповідь на епідемію СНІДу.

Разом з демографом Дженні Трінітаполі та істориком релігії Філіпом Дженкінсом пан Хьюз простудіював відповідну літературу та виявив, що в період з 800 по 200 рік до н. е. у щільно заселених містах поліомієліт, кір, віспа могли вбивати до двох третин населення. Приблизно в цей же час зародився ряд "впливових" релігій (звичайно, дата появи того чи іншого релігійного руху може бути дана з великою розбіжністю: прийнято вважати, що християнство виникло в першому столітті, а іслам - в сьомому, але ідеологічна платформа цих та інших релігій складалась століттями). Віровчення було різним і по-різному впливало на реакцію людей: одні тікали, інші допомагали хворим.

Наприклад, в образі Христа велику роль відіграє його здатність зцілювати. Інші релігії не зважились на настільки крайній прояв альтруїзму. Так, ісламське вчення взагалі не визнає існування інфекційних хвороб (всупереч думці деяких арабських вчених), тому мусульмани не намагаються ні лікувати, ні уникати хворих, зосереджуючись на турботі про членів своєї родини. Іудаїзм вчить, що життя і смерть - в руці Божій, то тільки Бог вирішує, кого зцілити, а кого ні, тому доглядати невідомо за ким немає сенсу.

Дослідники припускають, що епідемії могли сприяти формуванню релігій. "Коли люди відчувають себе в небезпеці, вони прагнуть до об'єднання", - зазначає Міхаель Блюме, релігієзнавець з Університету Фрідріха Шиллера (ФРН). Дослідник Блюме вважає, що при переїзді в місто переривались минулі соціальні зв'язки, людям потрібна була нова родина, і релігійна громада прекрасно підходила для цієї мети.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що релігії з'явились через епідемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі