четвер, 27 червня 2024 18:24

Еталон військового і командира - Денису "Редісу" Прокопенку виповнилось 33 роки
5

27 червня 2024 року святкує 33-річчя Денис "Редіс" Прокопенко - командир підрозділу 12-ї бригади спеціального призначення Національної гвардії "Азов". Легендарний офіцер. Людина знана в усьому світі. Герой України і один з символів її боротьби проти російської агресії. До Дня народження героя зібрали цікаві факти з його життя і вислови побратимів, які найкраще відображають масштаб цієї постаті.

Автор: АрміяInform
  Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки
Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки

Денис Прокопенко має карельське коріння. Рано втратив батька. Його хлопчику замінив дід, який дивом вцілів у Зимову війну, коли "совєти" вбили всю його родину. Згодом він переїхав до Києва та виховував онука, допоки тому не виповнилось 7 років.

"Таке відчуття, що я продовжив ту саму війну, але на іншій ділянці фронту, війну проти окупаційного режиму Кремля. У мого діда була така жахлива ненависть до комунізму, до більшовизму, до Совка… Він багато розповідав, і я свідомо розділяв його погляди. Для мене це кровна помста", - розповідав "Редіс" в одному з інтервʼю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Травень, 2022 рік" - Редіс показав фото перемовин з росіянами на тлі руїн

З дитинства любить спорт. Є вболівальником київського "Динамо". Закінчив факультет германської філології Київського національного лінгвістичного університету за спеціальністю "Викладач англійської мови". На момент випуску уже рік як служив у тоді ще добровольчому батальйоні "Азов".

Розпочав службу в "Азові" з 11 липня 2014 року з посади гранатометника. Брав участь у боях за Мар'їнку, Іловайськ, Широкине. В червні 2014 року військовослужбовці "Азову" спільно з іншими підрозділами звільнили Маріуполь від контрольованих Росією незаконних збройних формувань.

Завдяки сильним лідерським якостям "Редіс" став командиром взводу, роти, а згодом і самого батальйону. Тоді Денису Прокопенку було 26 років. Вважається наймолодшим командиром в історії Нацгвардії та Збройних сил України. Саме він перетворив "Азов" з добробату в професійне бойове з'єднання - одне з найбільш сучасних, оснащених та боєздатних.

Автор: Азов
  Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки
Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки

З 24 лютого до 17 травня 2022 року "Азов" під командуванням Дениса Прокопенка тримав оборону осадженого Маріуполя. Маріупольський гарнізон стримував російське угруповання, яке налічувало до 25 тис. військовослужбовців. "Редіс" дав наказ тримати оборону до останньої краплі крові. З 18 березня командування обороною міста здійснювалось із комбінату "Азовсталь". У зоні відповідальності командира окрім підлеглих були тисячі цивільних маріупольців, які знайшли прихисток у бомбосховищах "Азовсталі".

123 дні провів у російському полоні, в якому опинився на виконання наказу Головнокомандувача ЗСУ. Був інтернований на територію Туреччини та 21 вересня 2022 року повернувся в Україну. Наразі його основним завданням є організація повернення з полону українських воїнів. У російських катівнях досі перебувають близько тисячі "азовців".

"Перебуваючи у полоні я сказав, що для мене ця війна не закінчиться, доки ми не повернемо з полону нашого останнього бійця та не відновимо кордони України на стан 1991 року. Я - солдат. Мене не цікавлять ніякі інші напрямки діяльності, крім військової справи. Моє серце, моя душа, моє тіло належать "Азову", - з промови "Редіса" на зустрічі з особовим складом після звільнення з полону.

Що про "Редіса" кажуть побратими

"Це найкращий командир і надлюдина. Це людина з найвищою працездатністю, яку я коли-небудь бачив у житті. Людина, яка завжди буде вникати та розбиратися у проблемі на 100%. Людина, яка завжди буде тримати в голові пріоритет збереження побратимів і виконання бойового завдання. Ця людина - еталон військового", - Ілля "Гендальф" Самойленко, офіцер управління розвідки "Азову"

"На війні іноді командири повинні давати команди йти на смерть. На війні так. Повернись живим - це дуже добре, але воно не працює. Іноді за країну треба помирати. І такі команди може дати тільки та людина, яка готова померти зі своїм особовим складом. "Редіс" - людина, яка може загинути за кожного свого бійця. Тому до нього така довіра. Тому і кожен боєць готовий покласти життя за "Редіса", - Богдан "Тавр" Кротевич, начальник штабу "Азова"

Автор: скриншот з відео
  Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки
Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки

"Сокиру управління підрозділом я передав саме "Редісу". Чому я обрав його? Скажу відверто. На певному етапі, коли командував "Азовом", я бачив, що "Редіс" на порядок вищий за мене взагалі у військовому питанні, на порядок вищий в знаннях, в досвіді, у своєму залученню в цю справу. Коли я побачив, що людина мене переросла, я вважав своїм обовʼязком дати йому шлях і можливість далі розвивати [підрозділ]. Вважаю це одним з найкращих своїх рішень в житті. Він привніс в "Азов" набагато більше мене в плані розвитку військового професіоналізму", - Максим Жорін, заступник командира 3 ОШБр, екскомандир "Азову"

"Це велична людина. Це командир, який може все. За якого можна піти в бій і загинути. Ніяк інакше. Були моменти, коли "Редіс" виїжджав на бойові позиції, всі затамовували дихання, лишень би з командиром нічого не сталось. Бо це людина, яка думає про все і про всіх. Він наш батько", - "Буйвол", боєць "Азову"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Азов" отримав доступ до американської зброї - Держдеп США зняв заборону

"Ми одну історію робили, і він наказав зробити звіт по результатам. До нього на аудієнцію вдалось потрапити близько 23:00 години. Я побачив дуже втомлену людину. Фізично і морально дуже втомлену. Він сказав: "Давай швиденько розкажи, що до чого". Я розкладаю карту, починаю пояснювати. І я бачу, як він вмикається і оживає: "Що тут? Тут можна розвинути. Тут треба додати". Я дивлюсь на нього і думаю, з якої планети ти прилетів? Люди так не вміють", - Сергій "Джедай" Ротчук, бойовий медик "Азову", спогади з Маріуполя

"[Після полону] "Редіс" став ще сильнішим. Як казав Ніцше, людина з мавпи прогресувала до людини і тепер має прогресувати до надлюдини. "Редіс" - це надлюдина", - Давид "Хімік" Касаткін, офіцер-інструктор із бойової підготовки "Азову"

"Ця людина на своєму місці. Командир від природи. Його зовнішність відповідає його внутрішньому світу. Людина 2 метри заввишки, яка завжди зібрана, зосереджена. Він завжди підтримував залізний порядок, приділя велику увагу спорту. Люди, які з ним служили, хотіли бути під його командуванням. Бути в його підрозділі - честь", - Павло, військовослужбовець "Азову"

Автор: Азов
  Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки
Денису «Редісу» Прокопенку виповнилось 33 роки

Війна Росії проти України вимагає від кожного складних, але необхідних рішень. Українцям нині варто вступати до лав Сил оборони та готуватися до участі у війні для перемоги, заявив командир бригади "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко.

За його словами, зараз тисячі українських воїнів утримують фронт, щоб люди в тилу могли здобути необхідні для війни навички та знання.

Зараз ви читаєте новину «Еталон військового і командира - Денису "Редісу" Прокопенку виповнилось 33 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі