понеділок, 18 лютого 2008 13:16

Учені з"ясували, що ожиріння веде до раку

Учені вважають, що ожиріння може виявитися головною причиною виникнення цілого ряду ракових захворювань: раку грудей, товстої кишки, печінки, підшлункової залози і жовчного міхура.

У ході дослідження, проведеного американськими і англійськими лікарями, впродовж 9-15 років лікарі вивчили 280 тис. випадків ракових захворювань у Північній Америці, Європі, Австралії і Азії. Учені встановили, що ожиріння стало причиною смерті від раку у 14% чоловіків і у 20% жінок.

Учені з"ясували, що у чоловіків приблизно 15 кг додаткової ваги на 52% збільшує ризик раку стравоходу, на 33% - щитовидної залози, на 24% - онкології товстої кишки і нирок. Водночас рак крові і кісткового мозку практично ніяк не пов"язаний з ожирінням.

У 1980-х роках дослідники намагалися довести зв"язок кількості споживаної їжі і ракових захворювань, але їх теорії не отримували підтвердження на практиці. Пізніше лікарі встановили взаємозв"язок успішного лікування раку і дієти, багатої на фрукти та овочі.

Учені наголошують, що на даному етапі вони не отримали прямих доказів того, що ожиріння саме по собі є причиною раку. Багато в чому це пов"язано з тим, що лікарі поки не встановили точного механізму взаємозв"язку ожиріння і появи в організмі ракових клітин.

Головний висновок, який зробили лікарі на підставі отриманих даних: для того, щоб понизити ризик захворювання на рак, треба стежити за вагою.

Отримані результати, викликають неспокій лікарів, оскільки ожиріння стає дедалі поширенішою хворобою у багатьох країнах світу, особливо у його розвиненій частині, повідомляє MIGnews.com.ua.
 

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що ожиріння веде до раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі