четвер, 31 січня 2008 14:35

Учені знайшли на Меркурії павука (ФОТО)

Американський міжпланетний апарат Messenger продовжує приносити новини з Меркурія. Вірніше, нові дані про планету публікують дослідники, що розбирають тисячі знімків, переданих Messenger на Землю в середині січня цього року.

Зонд показав, що Меркурій (за зовнішнім виглядом) має не тільки схожість, але і немало явних відмінностей від Місяця. Як і на Селені, на ньому є багато кратерів. Проте знімки Messenger показали дивовижні обриви і кручі, які тягнуться на багато сотень кілометрів. Це сліди геологічної активності, що виявлялася в ранньому періоді історії планети, повідомляють фахівці NASA.

Також Messenger передав зображення ударних кратерів, що відрізняються за зовнішністю від таких на Місяці, отримав дані про магнітне поле планети і безліч інших відомостей, які ведучий учений місії Messenger, Шон Соломон (SeanSolomon) з інституту Карнегі (CarnegieInstitution), назвав "золотою жилою".

Тільки недавно учені, що аналізують знімки Меркурія, порадували нас знахідкою дивного провалу у формі телефонної трубки, а також - цікавими деталями на тій стороні планети, яка ніколи не попадала в об"єктиви космічних зондів. Тепер же дослідники говорять про "Павука".

Spider знаходиться в центрі ударного басейну Caloris. Складається "Павук" більш ніж із ста вузьких і дуже довгих жолобів з плоским дном, що витікають з центральної області, що також має складну будову.

"Хоча Spider має кратер біля свого центру, чи зв"язаний цей кратер з оригінальним формуванням або з"явився пізніше - поки не ясно", - заявив один з членів команди MessengerДжеймс Хед (JamesHead) з університету Брауна (BrownUniversity).

Даний кратер (40 кілометрів в діаметрі), можливо, привів до появи деяких з цих синкліналей, але більшість, припускають учені, виникли раніше, як результат руйнування породи, складовій дно великого ударного басейну Caloris.

Утворення такого роду ніколи раніше не спостерігалося ні на Меркурії, ні на Місяці, говорять дослідники.

Нагадаємо, Messenger зближувався з першою від Сонця планетою 14 січня і, пролетівши на відстані 200 кілометрів від поверхні, відправився далі по своїй орбіті навколо Сонця.

Нове побачення з гарячою планетою чекає космічний апарат в жовтні 2008 року, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли на Меркурії павука (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі