понеділок, 21 січня 2008 11:29

На Меркурії виявлений кратер з відбитком телефону

Астрономи NASA за допомогою зонда Messenger виявили на Меркурії безіменний кратер, на дні якого знаходиться провал у формі телефонної трубки.

Діаметр кратера, на дні якого виявили відбиток, складає 52 кілометри. Дослідники припускають, що провал, де знаходиться цей відбиток, є наслідком  вулканічної активності, яка виявилася саме під цим кратером, оскільки ні в одному кратері в окрузі подібних деталей знайти не вдалося.

Так учені виявили ще одну цікаву деталь - довгий хребет або, скоріше, обрив у вигляді букви Y, яка перетинає дно великого кратера. Фахівці вважають, що цей рельєф виник давно, коли Меркурій охолоджувався, а його кора - стискалася.

До того ж, учені відзначають цікаву відмінність у правій і лівій гілках цієї букви Y. Права гілка перетинає край кратера, а ліва - ні.

Також на знімках, які були зроблені американських зондом, фахівці розглянули декілька ледь видимих кратерів, ймовірно, майже повністю прихованих колись лавовими потоками.

Всього ж Messenger передав понад 1200 знімків, які можуть дати нові ключі до геологічної історії Меркурія.

Нагадаємо, що 14 січня 2008 року вперше за 33 роки американський космічний зонд Messenger наблизиться до поверхні планети Меркурій на відстані 200 кілометрів, щоб зробити понад 1300 знімків планети і провести ряд інших спостережень.

Меркурій - найменше вивчена з чотирьох планет внутрішнього поясу Сонячної системи, які називають ще скелястими планетами (зовнішні планети, починаючи з Юпітера, покриті надзвичайно щільною і товстою атмосферою, поки непроникною для земних приладів), повідомляє Мембрана.

Зараз ви читаєте новину «На Меркурії виявлений кратер з відбитком телефону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі