понеділок, 14 липня 2008 17:16

Учені почали пошук придатних для життя планет

Американські астрономи приступили до пошуку Суперземель (планет з масою від однієї до десяти земних), придатних для проживання.

Планети планується шукати навколо так званих червоних карликів, які є невеликими зірками, чия маса не перевищує половини сонячної.

Навколо червоних карликів учені з Гарвард-Смітсонівського Астрофізичного центру сподіваються виявити транзитні планети. Ці планети обертаються навколо зірки таким чином, що регулярно закривають частину зоряного диска. Подібні "затьмарення" приводять до зменшення видимої яскравості зірки в середньому на 0,5%. Ці зменшення можливо реєструвати із Землі.

Спостереження вестиметься за двома тисячами червоних карликів з Північної півкулі. Відбір проводився по фізичних параметрах так, щоб виявлення коливань яскравості допускало наявність Суперземлі масою від двох до семи земних в зоні проживання зірки (зона, в якій на планеті існують умови, близькі до земних).

Велика кількість об"єктів спостереження обумовлена тим, що оцінна вірогідність виявлення транзитної планети на орбіті червоного карлика по сучасних уявленнях складає біля одного відсотка. Самі учені відзначають, що їх схема дешевше тих, що існують, оскільки не вимагає використання дорогих орбітальних телескопів, повідомляє Телеграф.

Зараз ви читаєте новину «Учені почали пошук придатних для життя планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі