середа, 24 червня 2009 08:58

Вбита іранська дівчина стала символом протестів (ФОТО)

26-річна дівчина на ім"я Неда Солтані, яка у суботу, 20 червня, була убита у Тегерані, всього за 48 годин стала символом найбільш масових акцій протесту в Ірані з часів Ісламської революції 1979 року.

Відеоролик, на якому зафіксовано смерть Солтані, дуже швидко потрапив в інтернет. Його переглянули сотні тисяч людей, після чого фотографії вбитої дівчини з"явилися на плакатах іранських демонстрантів.

На аматорських відео чітко видно, як кілька людей у відчаї намагаються допомогти Неді. Проте, як сказано в одному із повідомлень на YouTube, вона померла протягом менш ніж двох хвилин після пострілу у груди. Один із чоловіків, що були на місці події, імовірно, був лікарем, однак потерпілій нічим допомогти не зміг.

Відомо, що Неда Солтані, ім"я якої на фарсі означає заклик, голос, була студенткою і працювала у турагентстві. За словами її нареченого Каспіана Макао, 20 червня дівчина перебувала у машині зі своїм учителем музики у центрі іранської столиці. Вони потрапили у затор, і Неда вийшла на вулицю, щоб подихати свіжим повітрям.

Вона йшла вулицею Карегар, розмовляючи по мобільному телефону. У цей момент пролунав постріл, після чого дівчина впала на землю. За різними версіями, стріляти міг снайпер, який був на даху найближчого будинку, або член Бригади Басідж - воєнізованого проурядового угрупування. Можливо, причиною трагедії стало те, що Неда розмовляла по мобільному, - пише The Guardian.

За словами її нареченого, дівчина просто виявилася не в тому місці не в той час. Він зазначає, що Неда не була налаштована проти Махмуда Ахмадінеджада, хоч і симпатизував людям, котрі мітингували у Тегерані.

На сьогодні, незважаючи на відсутність будь-якої офіційної інформації, Неда Солтані стала символом протесту проти режиму в Ірані. В інтернеті уже можна знайти присвячені їй пісні.

Влада Ірану, в свою чергу, заборонила проводити у столичних мечетях будь-які поминальні служби, а тіло дівчини передали родині лише за умови, що воно має бути поховане у неділю на одному із кладовищ неподалік Тегерана.

Як повідомлялося, напередодні близько тисячі людей зібралися у центрі Тегерана на жалобну церемонію в пам"ять Неди Солтані, однак незабаром їх розігнала поліція. Мітинги у пам"ять загиблої дівчини також відбулися у різних країнах світу, передає Корреспондент.

Зараз ви читаєте новину «Вбита іранська дівчина стала символом протестів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі