вівторок, 23 червня 2009 08:13

Пан Гі Мун закликав владу Ірану припинити насильство в країні

Пан Гі Мун закликав владу Ірану припинити насильство в країні
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав політичні сторони в Ірані припинити насильство, викликане заворушеннями в результаті виступів опозиції, яка незадоволена підсумками президентських виборів.

Про це говориться в заяві офіційного представника генсека, яку поширено в понеділок ввечері, 22 червня, у штаб-квартирі ООН.

Крім того, у заяві міститься заклик до припинення арештів, явно адресований виключно владі Ісламської Республіки.

Пан Гі Мун "занепокоєний насильством після виборів, особливо використанням сили проти мирних громадян, що призвело до загибелі та поранення людей", наголошується в заяві.

Крім того, генсек ООН "закликає владу поважати фундаментальні цивільні і політичні права, особливо свободу висловлювань, свободу зібрань та свободу на інформацію".

У зв"язку з ситуацією, що склалася в Ірані, він "закликає уряд і опозицію вирішувати суперечки мирно через діалог і юридичні методи".

Також він закликає негайно припинити арешти, погрози і використання сили "і висловлює надію, що "демократичну волю народу Ірану поважатимуть сповна".

Пан Гі Мун раніше вже виступив з коментарем політичної ситуації в Ірані, однак тоді в своїх заявах генсек дотримувався більш обережної позиції, закликаючи владу поважати волю народу. Зараз риторика генсека ООН придбала очевидно критичний стосовно влади Ірану характер.

Нагадаємо, раніше Барак Обама закликав владу Ірану на чолі з новообраним президентом Махмудом Ахмадінежадом відмовитися від силових методів при розгоні демонстрацій і "припинити насильницькі дії стосовно свого народу".

Як повідомлялося, акції протесту в Ірані відбуваються з 13 червня. Прихильники Мір Хосейна Мусаві, який програв на виборах Ахмадинежаду, вимагають скасувати підсумки виборів, результати яких, на їх думку, було сфальсифіковано.

22 червня іранська поліція розігнала близько тисячі людей, що зібралися на центральній площі Тегерана на траурну церемонію у пам"ять Неди Солтані.

Раніше поліція Ірану заарештувала 457 учасників заворушень, що відбулися в суботу, 20 червня, в центрі Тегерана.

22 червня Корпус вартових Ісламської Революції (КСІР) заявив про намір жорстко і без коливань придушувати "незаконні акції протесту" опозиції в країні.

У свою чергу, лідер іранської опозиції Мір Хосейн Мусаві закликав своїх прихильників продовжувати акції протесту.

За матерiалами: Lenta.ru, РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Пан Гі Мун закликав владу Ірану припинити насильство в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі