середа, 31 січня 2024 14:24

Спецтема: Війна Росії проти України

У Верховній Раді розглядають можливість бронювання ФОПів

У Верховній Раді розглядають можливість бронювання ФОПів
У парламенті розглядають можливість бронювання фізичних-осіб підприємців. Фото: коллаж Апостроф

У парламенті розглядають можливість бронювання фізичних-осіб підприємців.

Ідея полягає в тому, щоб зробити ставку за бронь від 6 до 50 тис. грн, за аналогією з працівниками великих компаній. Про це виданню "Фокус" розповів голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Можливо, за його словами, цей варіант не пройде, і для ФОПів застосують інший підхід.

За словами Наталухи, у воєнний час доводиться ухвалювати непопулярні рішення. Усім категоріям суспільства догодити неможливо.

"Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 000 грн за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6000 тис. грн, ми не витягнемо", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубінець назвав три пункти законопроєкту про мобілізацію, які суперечать Конституції

Раніше ФОПи в Україні мали право на бронь за рішенням Кабміну за умови виконання оборонного замовлення або інших робіт для органів місцевої влади й військових адміністрацій. Діяльність потрібно підтверджувати договорами й документами.

Наталуха додав, що є можливість зловживань під час оформлення працівників компаній за схемою ФОП заради бажання роботодавця заощадити на податкових відрахуваннях.

"Нюанси є, але з цього рівняння (розробка умов для броні від мобілізації - Gazeta.ua) дрібних підприємців ми не викидаємо", - сказав він.

У свою чергу президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник зазначив, що крім підприємництва, працевлаштування на умовах оформлення ФОП поширене в IT-сфері. За його словами, у таких працівників хороші зарплати, і керівники проєктів із задоволенням заплатять фіксовану ставку за бронь.

Він додав, що в Україні є люди, які готові платити ТЦК до $10 тис. за відстрочку від мобілізації. Інші платять чималі гроші провідникам-шахраям, які обіцяють провести чоловіків манівцями через український кордон. Нерідко всі вони потрапляють до рук прикордонників.

"Час зрозуміти, що не всі громадяни наважаться воювати. Буде правильно, якщо людину забронюють і гроші підуть до бюджету, а не ділкам", - резюмував Воскобойник.

Для підприємств в Україні можуть запровадити платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Відповідний законопроєкт готують у Верховній Раді, повідомляє Forbes.

Видання отримало драфт документа, над яким працювали депутати економічного комітету парламенту.

За інформацією Forbes, головна відмінність законопроєкту від запропонованої наприкінці 2023 року концепції Офіса президента - відмова від привʼязки бронювання до розміру заробітної плати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді розглядають можливість бронювання ФОПів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі