субота, 09 лютого 2008 11:04

У шлюбах між далекими родичами народжується більше дітей

Шлюби між троюрідними та четвероюродними братами й сестрами виявляються більше багатодітними, ніж шлюби між людьми, що складаються в більш віддаленому спорідненні. До таких висновків прийшли учасники дослідницького проекту DeCODE, що вивчили генеалогічні записи жителів Ісландії за останні 200 років.

За даними вчених, ісландські жінки, народжені між 1800 і 1824 роками й видані заміж за троюрідних братів, народжували в середньому по 4,04 дітей і мали по 9,17 онуків. Їхні сучасниці, що сполучалися шлюбом з більш віддаленими родичами (8 ступінь споріднення й вище), мали в середньому 3,34 дітей і 7,31 онуків.

Виявлена тенденція із протягом усього охопленого дослідниками періоду. Так, у жінок, що народилися між 1925 і 1949 рр., ці показники становили відповідно 3,27 дітей і 6,64 онуків для шлюбів із троюрідними братами й 2,45 дітей і 4,86 онуків для шлюбів з віддаленими родичами або з чоловіками, що не були родичами.

Статистично значимий вплив ступеня споріднення на кількість дітей був виявлений й у родинах, створених четвероюродними братами й сестрами. Однак підвищеної багатодітності не спостерігалося в шлюбах між двоюрідними братами й сестрами - кузенами й кузинами, повідомляє "МедПортал".

Зараз ви читаєте новину «У шлюбах між далекими родичами народжується більше дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі