субота, 24 травня 2008 13:58

У постраждалих областях М"янми проходить референдум з конституції

Влада М"янми проводить референдум за новою конституцією в найбільш постраждалих від циклона "Наргіз" областях країни.

Голосування в місті Янгон і в районі дельти ріки Іраваді почалося о 2:30 за київським часом.

Референдум, до якого довго й ретельно готувалися, у більшості регіонів країни відбувся 10 травня, незважаючи на трагедію. Тайфун "Наргіз" обрушився в ніч на 3 травня на великі райони в дельті найбільшої в М"янмі річки Іраваді.

За останнім даними, жертвами буревію стали близько 78 тисяч людей. За оцінками ООН, до 2,5 мільйонів людей потребують термінової допомоги.

Десятого травня державне телебачення М"янми повідомило, що більше 90% виборців підтримали запропоновану керівництвом країни конституцію. Ці дані вважалися попередніми, тому що жителі найбільш постраждалих регіонів проголосують тільки в суботу.

Однак влада зазначала, що дані з виборчих дільниць Янгона та дельти ріки Іраваді не здійснять серйозного впливу на остаточні результати волевиявлення м"янманців.

Міжнародна правозахисна організація Human Rіghts Watch вимагає визнати результати голосування недійсними.

Правозахисники заявили, що військова хунта М"янми не допустила на проведення референдуму міжнародних і незалежних спостерігачів, а отримані неофіційні звіти свідчать про примус і фальсифікації під час голосування.

Референдум із конституції - перше в М"янмі всенародне голосування про прийняття основного закону держави. Опозиціонери правлячої військової хунти вважають, що запропонована народу конституція несправедлива та недемократична.

Якщо основний закон країни буде схвалено, то в 2010 році повинні відбутися загальні вибори та має бути введено президентське правління.

Опозиційна Національна ліга за демократію (НЛД) та її голова, лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чі - донька національного героя та лідера боротьби за незалежність Бірми від британців і японців - відкинули проект конституції як антидемократичний і закликали м"янманців не йти на референдум.

За новою конституцією, 25% місць у парламенті буде зарезервовано за військовими, за що М"янму сильно критикують на Заході. Однак генерали, що перебувають у влади, посилаються на те, що М"янма не єдина країна, де частина місць у парламентах відводиться обраним, а призначеним законодавцям.

Країна одержала незалежність в 1948 році, але незабаром державу охопила громадянська війна.

В 1962 році до влади прийшло армійське керівництво на чолі з Не Віном, яке проголосило "бірманський шлях до соціалізму", що призвело до самоізоляції країни.

У червні 1988 року уряд Не Віна пішло у відставку через масові хвилювання, і в той же рік владу знову захопили військові генерали, які взяли курс на розвиток ринкової економіки, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У постраждалих областях М"янми проходить референдум з конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі