четвер, 08 квітня 2010 08:38

У Киргизстані опозиціонери взяли штурмом будинок уряду

У Киргизстані опозиціонери взяли штурмом будинок уряду

У Бішкеку в ніч на четвер, 8 квітня, бунтівники увірвалися до Будинку уряду.

У Білому домі розпочався погром. Зафіксовані випадки мародерства. Журналістка Олена Скочій у своєму блозі в ЖЖ повідомляє, що під час штурму бунтівники спалили чотири автомобілі. Водночас у самому Білому домі на сьомому поверсі виникла пожежа.

"Все розгромлене. Натовп п"є там горілку", - пише вона. За інформацією Скочій, є жертви і постраждалі.

Раніше натовп вже робив декілька спроб захопити Білий дім, проте щоразу стикався із запеклим опором з боку міліції, внутрішніх військ і спецназу. Після цього прихильники опозиції пригнали до Білого дому БТР.

Нагадаємо, раніше під час масових заворушень були розгромлені будівлі Генеральної прокуратури і парламенту, підпалено будівлю податкової служби і низку інших державних установ. Також, за останньою інформацією, бунтівники увірвалися до Киргизького національного музею образотворчих мистецтв і винесли звідти безліч цінних полотен.

Погроми і мародерство тривають в усьому Бішкеку. Розгромлено багато магазинів, супермаркетів, торгових центрів і ринків. Охорона і добровольці намагаються чинити опір заколотникам, але переважно - безуспішно.

Увечері в середу, 7 квітня, опозиція заявила, що їй вдалося домовитися з представниками влади. Прем"єр-міністр Даніяр Усенов і його кабінет подали у відставку, а влада в країні перейшла до сформованого опозицією уряду народної довіри на чолі з Розою Отунбаєвою. Пізніше киргизьке інформагентство "Кабар" повідомило, що переговори між лідерами опозиції і владою провалилися.

Заворушення в Киргизії почалися 6 квітня в Таласі, а на наступний день досягли Бішкека. За останніми даними, загинули близько 40 людей, більше 400 постраждали.

Gazeta.ua за матеріалами Кабар, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані опозиціонери взяли штурмом будинок уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі