четвер, 17 червня 2010 16:05

У Киргизії горять міста, сотні тисяч жителів стали біженцями (ВІДЕО)

У Киргизії горять міста, сотні тисяч жителів стали біженцями (ВІДЕО)

В ході безладів на півдні Киргизії місто Ош спалили майже на 70 відсотків. Місцеві жителі, побоюючись за своє життя масово тікають з міст. За повідомленнями експертів ООН, біженцями стали щонайменше 400 тисяч осіб.

За словами експертів, від 75 до 100 тисяч осіб, рахуючи лише дорослих, перебралися через кордон у сусідній Узбекистан. Ще як мінімум 300 тисяч громадян залишили свої будинки, однак не покидали кордонів країни.

Точну суму збитків, завданих інфраструктурі міста Ош міжетнічними зіткненнями, чиновники поки не підрахували, однак оцінюють шкоду як "колосальну". Лише в четвер почали нормальну роботу деякі соціальні об'єкти, включаючи комбінат теплопостачання і автотранспортне підприємство.

Повідомляється також, що збиток, нанесений Джалалабаду, де також проходили численні зіткнення, виявився значно меншим. Так, колишній міністр надзвичайних ситуацій Камчибек Ташиєв заявив, що від пожеж і погромів постраждала п'ята частина Джалалабаду.

Міжетнічні зіткнення між киргизами і узбеками почалися в "південній столиці" Киргизії місті Ош у ніч на 11 червня. Потім заворушення перекинулися на Джалал-Абадську область. Протягом кількох днів у районах, охоплених заворушеннями, відбувалися погроми і підпали житлових будинків, бешкетували мародери. Загинуло більше 190 осіб.

Багато іноземних держав евакуювали своїх громадян з Киргизії. Кілька країн вже заявили про готовність надати Киргизії гуманітарну допомогу. Так, допомогу у відновленні інфраструктури запропонували Росія і Франція, міжнародні організації почали доставляти на південь республіки гуманітарні вантажі. США оголосили про виділення Киргизії більше 32 мільйонів доларів.

24.kg, РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «У Киргизії горять міста, сотні тисяч жителів стали біженцями (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі