четвер, 20 січня 2011 17:22

У Білорусі мають відбутися повторні президентські вибори - Європарламент

У Білорусі мають відбутися повторні президентські вибори - Європарламент

Європарламент 20 січня ухвалив резолюцію, в якій закликав негайно ввести санкції проти білоруської влади.

Про це повідомляє РИА Новости.

Депутати, зокрема, пропонують заборонити видачу європейських віз представникам білоруського керівництва, а також співробітникам правоохоронних органів і суддів, яких ЄС вважає відповідальними за переслідування білоруської опозиції. Крім того, проти білоруських чиновників пропонють ввести фінансові санкції.

На думку Європарламенту, санкції повинні діяти до тих пір, поки не звільнять заарештованих в Білорусі опозиціонерів.

"Інтерфакс" повідомляє також, що в резолюції є вимога провести в Білорусії повторні президентські вибори.

Після президентських виборів в Білорусі і розгону акцій протесту, що пройшли в Мінську, представники ЄС вже неодноразово піднімали питання про санкції. Євросоюз, як і США, критикував білоруське керівництво за недотримання демократичних принципів під час виборів і вимагав звільнення заарештованих опозиціонерів.

19 січня про намір Євросоюзу ввести візові обмеження щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка заявила міністр закордонних справ ЄС Кетрін Ештон. Раніше з'явилася неофіційна інформація про те, що польська влада вже підготувала список білоруських чиновників, яким буде заборонено в'їзд до Польщі.

Остаточне рішення про санкції, як очікується, ухвалять 31 січня на засіданні глав МЗС країн ЄС.

У минулому ЄС, критикуючи Лукашенко за переслідування опозиції, вже неодноразово вводив щодо нього візові санкції. Згодом їх скасовували або ж формально припиняли. Фактично обмеження, введені раніше щодо білоруського президента, не діють з осені 2008 року. Їх зняли після того, як білоруська власті звільнила з в'язниць декількох опозиціонерів.

Вибори президента в Білорусії відбулися 19 грудня. Кандидати від опозиції відмовилися визнавати перемогу Лукашенка і організували акції протесту в Мінську. На мітингах було оголошено про створення "уряду національного порятунку". Після того як група протестуючих стала ломитися в будівлю уряду, присутніх розігнав ОМОН. Багатьох при цьому побили.

Більшість учасників акцій, затриманих 19 грудня, згодом звільнили. Під арештом залишаються близько 30 осіб. У числі заарештованих опинилися кілька колишніх кандидатів у президенти. На них заведено кримінальну справу за статтею про організацію масових заворушень.

За матеріалами: Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі мають відбутися повторні президентські вибори - Європарламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі