понеділок, 03 січня 2011 17:25

У Білорусі випустили з СІЗО екс-кандидата у президенти

У Білорусі випустили з СІЗО екс-кандидата у президенти

Колишній кандидат у президенти Білорусі Віталій Римашевський, затриманий в ході масових виступів опозиції, відпущений із слідчого ізолятора КДБ під підписку про невиїзд. Про це повідомляється на сайті партії "Білоруська християнська демократія", одним з лідерів якої є Римашевський.

Причини, з яких він був звільнений з-під варти, не уточнюються. На вівторок, 4 січня, запланована прес-конференція, в ході якої Римашевський, як передбачається, прояснить обставини свого звільнення. У повідомленні "БХД" говориться, що опозиціонер написав пояснювальну записку на ім'я президента Білорусії Олександра Лукашенка, проте її зміст не наводиться.

Масові затримання опозиціонерів в Білорусі пройшли 19 грудня 2010 після того, як кілька тисяч людей вийшли на вулиці Мінська на знак протесту проти підсумків президентських виборів. Зокрема, були затримані семеро кандидатів у президенти, яких пізніше пред'явили звинувачення в організації масових заворушень. Троє з них Андрій Санніков, Алесь Михалевич та Микола Статкевич - залишаються в СІЗО.

Крім кандидатів були також затримані більше 600 учасників виступів опозиції. Близько 100 осіб вийшли на волю ще 23-24 грудня, відзначає "Ехо Москви", так як їм в якості покарання за участь у несанкціонованому виступі були призначені штрафи. Перед Новим роком з СІЗО випустили близько 300 осіб. 3 січня, як очікується, вийдуть з ізоляторів ще 150 осіб, у яких закінчився термін адміністративного арешту.

Деякі із затриманих проходять не тільки в адміністративних, але і кримінальних справах про масові виступи в Мінську. Серед них - два громадянина Росії. Білоруська Генпрокуратура відзначила, що скарг на умови утримання в СІЗО КДБ не надходило.

Згідно з офіційними підсумками виборів у Білорусії, переміг Олександр Лукашенко, за нього проголосували близько 80 відсотків виборців. Ніхто з опозиціонерів не зміг набрати більше трьох відсотків голосів. Багато країн світу і громадські організації, в тому числі і ОБСЄ, не визнали вибори демократичними, в той час як президент Росії Дмитро Мєдвєдєв направив Лукашенко вітального листа.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі випустили з СІЗО екс-кандидата у президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі