середа, 01 травня 2024 20:51

У Грузії у другому читанні проголосували за закон "про іноагентів"

У Грузії у другому читанні проголосували за закон "про іноагентів"
Проти закону протестують громадяни Грузії та західні партнери. Фото: pixabay.com

Парламент Грузії проголосував у другому читанні за законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який називають законом про "іноагентів".

Цей законопроєкт спричинив масові протести та критику на Заході, передає "Эхо Кавказа".

І в другому, і в першому читанні за нього проголосували 83 депутати, переважно з провладної партії "Грузинська мрія". Проти були 23 парламентарі.

Цей законопроєкт порівнюють із російським законом про "іноагентів". Він дозволяє Кремлю оголошувати будь-яку людину чи організацію "іноземним агентом". Це накладає на неї численні обмеження та примуси.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе раніше заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні відбудеться "через два тижні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Грузії нова хвиля протестів через закон про іноагентів: натовп йде до парламенту

Президентка Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето, але у партії влади є достатньо голосів, щоб його подолати.

Протести проти закону тривають уже кілька тижнів. У ніч на 1 травня поліція використала проти демонстрантів перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети. До затриманих застосовували насильство.

Спеціальна слідча служба Грузії розслідує застосування надмірної сили щодо учасників мирного протесту.

У Європарламенті закликають забрати у Грузії статус кандидата на членство у ЄС через дії вдали.

15 квітня у парламенті Грузії почали обговорення суперечливого проєкту "Про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом "про іноагентів". Нещодавно цей закон був ухвалений у першому читанні.

Грузинська влада вже намагалася схвалити цей проєкт навесні 2023 року, але змушена була відкликати його під тиском масштабних протестів і позиції Заходу.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії у другому читанні проголосували за закон "про іноагентів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі