пʼятниця, 23 листопада 2007 14:34

Туркменістан хоче на 30% підняти ціну на газ для "Газпрому"

Російсько-туркменські переговори про співпрацю в газовій сфері відбулися 23 листопада в Ашхабаді. Як заявив за їхніми підсумках голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, "туркменські колеги проінформували нас про міжнародні контакти, що відбулися в останні місяці, в ході яких представники Європейської комісії і адміністрації США послідовно проводили тезу про те, що ціна туркменського газу по експортних контрактах, що діють, є дуже низькою на тлі поточної кон"юнктури цін на природний газ в Європі і може бути вищою.

Недивно, що в ході нашої зустрічі туркменськими партнерами було поставлено питання про необхідність підвищення закупівельної ціни газу як мінімум на 30% вже в 2008 році", - сказав Міллер.

"Дійсно, ціна газу в Європі залишається високою, і продовжує зростати. За оцінками ряду експертів до кінця наступного року середня ціна оптових постачань європейським споживачам по довгострокових контрактах може істотно вирости і скласти 360 доларів за 1000 кубометрів. До речі, оцінка самого "Газпрому" не набагато нижче - 354 долари", - додав глава "Газпрому".

"Ми поки не дали остаточної відповіді нашим туркменським колегам і взяли паузу в переговорах. Річ у тому, що традиційно основним ринком для туркменського газу є Україна. При цьому потреби України в імпортному газі навіть вищі, ніж об"єми постачань туркменського газу за контрактом з "Газпромом", а ціни в рази нижчі, ніж в Європі. Всім очевидно, що адаптація української економіки до європейського рівня цін вимагає часу. Нам потрібно оцінити наслідки зростання ціни туркменського газу. Наступного тижня переговори продовжаться", - сказав він.

За договором, що діє, Туркменістан поставляє "Газпрому" до 50 млрд кубометрів газу в рік за ціною 100 доларів за тисячу кубометрів. Ця домовленість діє до кінця 2009 року. При цьому Ашхабад не раз натякав на необхідність перегляду ціни, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Туркменістан хоче на 30% підняти ціну на газ для "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі