середа, 15 червня 2022 20:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Трибунал щодо керівництва Росії - політолог пояснив, чого зможе досягти Україна

Трибунал щодо керівництва Росії - політолог пояснив, чого зможе досягти Україна
"Україна збирає всі докази, щоб запустити міжнародний трибунал, і один з наслідків цього – посилити санкційний тиск", говорить Антон Кучухідзе. Фото: "Українські новини"

Новий міжнародний трибунал щодо керівництва Російської Федерації, який збирається створити Україна, дозволить досягти кількох цілей. Він пришвидшить прийняття санкцій, допоможе боротися за репарації та триматиме Україну на світовому порядку денному. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

"Україна збирає всі докази, щоб запустити міжнародний трибунал, і один із наслідків цього - посилити санкційний тиск. Минулого тижня президент заявив, що треба приймати сьомий пакет санкцій. Зеленський та керівник МЗС Кулеба також зазначили, що майже місяць приймали шостий пакет. І це дуже довго, щоб впливати на агресивну політику Росії. Коли до цих політичних заяв додасться аспект рішень міжнародних судів, це дозволить пришвидшувати прийняття нових санкцій", - каже Кучухідзе.

Важливо притягнути до відповідальності саме топчиновників Росії, наголошує політолог.

"В ідеалі рішення міжнародного кримінального суду визначають відповідальну особу. Встановлюють факт, що у Бучу зайшов такий-то підрозділ армії Росії. У нього є керівник, який діяв за наказом генштабу. А його в свою чергу затвердив Шойгу. А він діє за угодженням з Путіним. Це лінія відповідальних осіб, яка має бути на папері. Україна зараз займається тим, щоб з усіх боків створити можливості тиску на Москву. Чи дійсно вийде покарати Путіна або Шойгу – це зараз гадання. Бо все залежатиме від програшу Росії у війні й умов мирного договору", – додає Кучухідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російський флот отримує поразки в Чорному морі" - Павло Лакійчук

Справи у міжнародних судах дозволять також претендувати на компенсації від агресора, говорить політолог.

"Якщо у тебе є вироки, ти юридично фіксуєш збитки. Ти легітимізуєш ту цифру, яку Україна вимагатиме від Росії. Росіяни завтра не змінять свою політику. Однак для того, щоб тиснути на них, потрібні юридичні рішення. Навіть якщо Росія потім відмовлятиметься сплачувати, рішення на користь України - це буде додаткова можливість блокувати російські резерви за кордоном і передавати їх Києву", - каже Кучухідзе.

Створення такого трибуналу також означатиме, що українська тематика постійно буде на порядку денному, наголошує політолог.

"Українська влада документує всі злочини. Частими стали візити лідерів різних держав і міжнародних організацій туди, де росіяни вчинили злочини. Всі свідчення ми передаємо в міжнародні трибунали та інстанції. У нас вже є позитивне рішення Міжнародного суду ООН (16 березня Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Відповідно до рішення суду, Росія має негайно призупинити всі воєнні дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом. - Gazeta.ua)", - говорить Кучухідзе.

Україна збирається створити Спеціальний кримінальний трибунал щодо керівництва Росії за розв'язану агресію про України. Про це заявив агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич. На створення трибуналу можуть піти місяці.

15 червня прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан приїхав до Харкова. Він має особисто оцінити наслідки обстрілу російської армії в місті.

Зараз ви читаєте новину «Трибунал щодо керівництва Росії - політолог пояснив, чого зможе досягти Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі