вівторок, 26 жовтня 2010 11:07

Світовому банку не сподобалися поправки Цушка про держзакупівлі

Світовому банку не сподобалися поправки Цушка про держзакупівлі

Єврокомісія (ЄК) і Світовий банк (СБ) виступили проти підготовлених Міністерством економіки поправок до закону про держзакупівлі.

Організації не підтримують виведення природних монополій з-під дії закону і розширення можливостей використання закупівлі в одного учасника.

У розпорядженні видання опинилася копія листа в.о. директора СБ по Україні, Білорусі і Молдові Маріуса Вісмантаса і глави представництва ЄС в Україні Жозе Мануела Пінту Тейшейри до прем'єр-міністра Миколи Азарова.

У ньому вони розкритикували поправки до закону "Про здійснення держзакупівель", підготовлені Мінекономіки.

Міжнародні експерти стурбовані можливістю прийняття поправок до тендерного закону, що стане "серйозним кроком назад з точки зору дотримання Україною стандартів ЄС".

У ЄК і СБ також звернули увагу на пропозицію вивести з-під дії закону природні монополії, а також на те, що до цих пір не прийняті спеціальні закони, які повинні регулювати тендерні процедури в різних сферах, наприклад у ЖКГ.

"Закон відводив Кабміну місяць на те, щоб підготувати і передати на розгляд Верховної ради відповідні документи (закон про держзакупівлі вступив у силу в липні)", - зазначено в листі.

Не згодні європейські експерти також з термінами оприлюднення інформації про проведення торгів (30 днів), дискримінаційними поправками щодо іноземних учасників торгів (всі документи запропоновано складати лише українською мовою).

Поправки можуть негативно вплинути на можливість отримання фінансової допомоги від цих структур і вплинути на подальший хід переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

4 жовтня Кабмін підготував пропозиції щодо зміни закону про держзакупівлі і запропонував вивести з-під дії закону закупівлі, вироблені агрофонду і держрезервом. Передбачено, що місцеві обладміністрації будуть давати дозвіл на проведення закупівель в одного покупця на місцевому рівні.
Міністр тоді відзначив, що частина змін до закону, які схвалили 4 жовтня на Кабміні, узгоджена зі Світовим банком.

"Зараз є доручення доопрацювати з Світовим банком та Єврокомісією, і потім подати законопроект у Верховну Раду", - сказав він.

Нагадаємо, що 1 червня Верховна Рада (ВР) України прийняла у новій редакції закон "Про здійснення державних закупівель". Тоді юристи говорили про те, що цей закон не передбачає істотних змін у процедурі проведення торгів і не здатний серйозно вплинути на нинішній механізм закупівель.

За матеріалами Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Світовому банку не сподобалися поправки Цушка про держзакупівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі