вівторок, 26 січня 2016 08:00

Штурм Українського дому та прощання з першими героями Небесної сотні (26 січня)
8

 

У ніч на 26 січня Майдан прийняв рішення взяти під свій контроль Український дім, що на Європейській площі. Саме звідти, за інформацією активістів, силовики могли атакувати людей у разі спроби зачистки вулиці Грушевського.

Тисячі людей зібралися біля будівлі, у якій базувалися солдати Внутрішніх військ та МВС. У вікна полетіли петарди. Тут почали виростати барикади. Почалися облога і штурм будівлі.

 

Силовики застосували проти активістів спецзасоби, а також поливали їх водою.

Кілька разів протестувальники створювали коридор і пропонували бійцям вийти з будівлі і залишити спецзасоби. Ті відмовилися.

Під ранок ВВшники покинули Український дім. Близько 200 міліціонерів вийшли з приміщення через чорний хід.

Коли мітингувальники зайшли в приміщення, там панував безлад. На даху знайшли бойові патрони.

"Питання - стріляли по нас чи не стріляли - вже не стоїть. Вже ніяк не скажеш, що хтось поруч гуляв і загубив випадково купу патронів", - зазначили ветерани-афганці.

Протягом дня 26 січня на Грушевського панував мир.

 
 

Традиційне віче на Майдані скасували. Тут сьогодні прощаються із загиблим 22 січня на Грушевського активістом Михайлом Жизневським.

 

Від Майдану до вулиці Богдана Хмельницького пройшла траурна хода. Були проведені молебень та панахида.

Саме 26 січня герою Небесної сотні мало виповнитися 26 років.

 

Попрощалися сьогодні також із 20-річним Сергієм Нігояном. Похорони відбулися у селі Березнуватівка на Дніпропетровщині, де жив активіст.

 
 

Увечері 26 січня активісти захопили приміщення міністерства юстиції України, розташоване на вулиці архітектора Городецького.

Міністр юстиції Олена Лукаш попередила, що проситиме Раду національної безпеки і оборони ввести в країні надзвичайний стан, якщо будівля Мін'юсту не буде звільнена.

Зараз ви читаєте новину «Штурм Українського дому та прощання з першими героями Небесної сотні (26 січня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі