пʼятниця, 04 вересня 2009 09:14

США ніяк не хочуть дати спокій Афганістану

США ніяк не хочуть дати спокій Афганістану

Зараз не час для США виводити свої війська з Афганістану. Про це заявив на прес-конференції в Пентагоні глава цього відомства Роберт Гейтс.

Він визнав, що в американському суспільстві росте роздратування з приводу війни в Афганістані. Цього слід було чекати, враховуючи те, що "вона продовжується вже майже вісім років", вказав міністр.

"Немає нічого дивовижного в тому, що американці втомилися від того, що їхні сини та дочки беруть участь в битвах і піддають себе ризику", - продовжив він.

В той же час Гейтс підкреслив, що не вважає, що перемога в Афганістані "вислизає з рук" адміністрації Барака Обами. "Для нас важливо в майбутні місяці продемонструвати", що схвалена президентом Обамою нова стратегія дій в Афганістані і Пакистані приносить позитивні результати, додав міністр.

За його словами, в минулий понеділок, 31 серпня, він отримав від командувача військами США і НАТО в Афганістані генерала Стенлі Маккрістала доповідь з оцінками ситуації та рекомендаціями подальших кроків.

"Копію доповіді я вже передав президентові Обамі для попереднього ознайомлення, - сказав Гейтс. - На початку наступного тижня направлю йому і свої міркування".

"Я чекаю, що будь-які запити на відправку до Афганістану додаткових ресурсів послідують після вивчення доповіді (керівництвом країни)", - відзначив міністр.

Усередині адміністрації Обами зараз йдуть дебати, чи направляти до Афганістану ще більше військ в той час, як підтримка американцями війни помітно знижується.

Згідно з оприлюдненими сьогодні результатами загальнонаціонального опитування, проведеного інститутом соціологічних досліджень Ipsos, 54% респондентів вважають, що США не беруть там верх. Лише 29% дотримуються протилежної думки. 56% висловилися проти подальшого нарощування контингенту в Афганістані.

Низка експертів припускає, що пентагонівські чини можуть запитати у Обами ще до 45 тисяч солдатів для боротьби з талібами і терористами з "Аль-Каїди". Американський контингент в даний час нараховує близько 63 тисяч осіб. До кінця року до них прибудуть ще п"ять тисяч бійців, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «США ніяк не хочуть дати спокій Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі