середа, 02 серпня 2023 05:50

Що приготувати на день Іллі: головні традиції та прикмети

Що приготувати на день Іллі: головні традиції та прикмети
На Іллю печуть пиріг з нектаринами Фото: shuba

Сьогодні, другого липня, українці відзначають день пророка Іллі.

Віряни його дуже шанують, тому в давнину було прийнято на це свято пекти хліб з борошна нового врожаю.

Навіть приказка до наших часів збереглась "На Іллі новий хліб на столі".

Цього дня в церкві освячують свіжий хліб і фрукти. Їх потім роздають нужденним.

В Іллі просять зцілення від хвороб, здоров'я для дітей і близьких, сімейного благополуччя, дощу під час посухи. Моляться за гарний урожай. Попросити святого варто також про якнайшвидше настання миру. Цього дня святий чує всі прохання.

На Іллю заведено збиратися в колі сім'ї та накривати стіл.

Головним на столі має бути хліб з нового врожаю

Пропонуємо рецепт білого хліба від кухарки Ілони Фанти. За її рецептом хліб має тонку скоринку і не пахне дріжджами.

Інгредієнти

Тепла вода - 200 мл

Дріжджі сухі - 8 г

Цукор - 1 ст. л.

Сіль - 1 ч. л.

Олія соняшникова рафінована - 35 мл

Борошно пшеничне - 2 склянки

Як приготувати:

Розведіть дріжджі водою. Додайте цукор та ложку борошна. Відставте в сторону на 20-30 хвилин. За цей час поверхня опари покриється дрібними пухирцями.

Через зазначений час влийте в опару олію та покладіть сіль. Одразу після цього можна починати додавати борошно та вимішувати. Коли тісто вбере все борошно та перестане липнути до рук, налийте на нього ще олії і ще раз добре вимішайте.

У змащену олією форму, викладіть в неї тісто. Залиште хліб висходювати близько 30 хвилин.

Після цього помістіть форму із хлібом у розігріту духовку та випікайте 40-45 хвилин при температурі 180 градусів Цельсія.

На Іллі обов'язково ласують різними плодами. На десерт печуть пиріг з нектаринами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Іллю домашніх тварин не виводять на вулицю і не впускають

Інгредієнти

Нектарин - 2 шт.

Борошно пшеничне - 120 г

Розпушувач - 10 г

Сіль - 1/4 ч. л.

Масло вершкове - 120 г

Цукор - 100 г

Яйця курячі - 2 шт.

Цукор ванільний - 1 ч. л.

Мигдальний екстракт - 1/8 ч. л.

Цукрова пудра - за смаком

Як приготувати

Розігрійте духовку до 180°С. Змішайте разом просіяне борошно, розпушувач та сіль. В окремій мисці змішайте розм'якшене вершкове масло та цукор. Збивайте, поки суміш не стане блідо-жовтою та повітряною.

Додайте яйця, ванільний цукор і мигдальний екстракт. Збийте до пишної однорідної маси.

Акуратно вмішайте в неї борошняну суміш, щоб вийшло густе жовте тісто. Перемішуйте ложкою чи лопаткою, не міксером. Викладіть тісто в змащену маслом форму для випікання. Зверху розкладіть шматочки нарізаних нектаринів. Випікайте 40-50 хвилин, поки верх не стане золотисто-коричневим, а зубочистка, вставлена в пиріг, не виходитиме майже чистою. Дайте охолонути протягом 10 хвилин, тільки тоді діставайте з форми. На бажання посипте цукровою пудрою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Іллі заборонено купатись. Чому

Обов'язково в цей день потрібно допомогти тому, хто потребує. Або зробити іншу добру справу - воздасться втричі. Можна в цей день грати весілля або вінчатися - сім'я буде міцною і щасливою.

День пророка Іллі відзначають другого серпня. У слов'ян пророк Ілля належить до найбільш шанованих святих, поряд з Миколаєм Чудотворцем. Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним.

Якщо цього дня гроза, не стійте під деревом. Не веселіться і не перебувайте у воді. У будинку закрийте всі вікна та запаліть свічки. За деякими віруваннями, не можна в цей день навіть виходити з дому. Може вбити блискавка.

Зараз ви читаєте новину «Що приготувати на день Іллі: головні традиції та прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі