вівторок, 01 серпня 2023 19:32

На Іллю домашніх тварин не виводять на вулицю і не впускають

На Іллю домашніх тварин не виводять на вулицю і не впускають
На свято Іллі 2 серпня не можна випускати та впускати тварин Фото: pixabay

Другого липня віряни вшановують пророка Іллю.

В цей день Ілля-пророк виражає Божий гнів. Його караюча справедлива десниця карала духів темряви. Особливо - злих демонів.

За віруванням людей, вся нечиста сила рятується від його блискавичних стріл. При цьому демони перетворюються не тільки в диких звірів і плазунів, але й в домашніх тварин: собак, кішок та інших.

Тому другого серпня з'явився звичай не випускати на вулицю собак і кішок і не впускати.

Так робили, щоб духи темряви не знайшли укриття в них під час втечі від стріл, не пробралися в житло, і в будинок не потрапила блискавка, яка призначена для них.

Селяни діставали зброю, щоб дати відсіч нечистій силі, яка могла вселитися у вовків, лисиць та інших звірів.

Рибалки у цей день викидали спійману під час грози рибу з червоними очима. Вірили, що в ній знайшли тимчасовий притулок чорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовтесь від алкоголю: чому важливо дослухатись до заборон у Макринин день

Також існує повір'я, що не впускають у будинок кішок і собак через те, щоб не було в сім'ї людей, уражених громом і блискавкою.

День пророка Іллі відзначають другого серпня. У слов'ян пророк Ілля належить до найбільш шанованих святих, поряд з Миколаєм Чудотворцем. Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним.

Якщо цього дня гроза, не стійте під деревом. Не веселіться і не перебувайте у воді. У будинку закрийте всі вікна та запаліть свічки. За деякими віруваннями, не можна в цей день навіть виходити з дому. Може вбити блискавка. Не впускаєте котів та собак до будинку і не випускайте.

Зараз ви читаєте новину «На Іллю домашніх тварин не виводять на вулицю і не впускають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі