вівторок, 01 серпня 2023 05:50

Відмовтесь від алкоголю: чому важливо дослухатись до заборон у Макринин день

Відмовтесь від алкоголю: чому важливо дослухатись до заборон у Макринин день
На день Мокрини займіться прибиранням житла і відмовтесь від алкоголю Фото: pixabay

Першого серпня в церкві вшановують преподобну Макрину.

Макрина народилася 324 року в Каппадокії в знатній родині. Вона була старшою сестрою святих - архієпископа і богослова Василя Великого та богослова і єпископа Нісси Григорія Ніського.

Виховувала дівчинку мати. Їй напередодні народження наснився янгол і велів назвати доньку Теклою, на честь первомучениці Фекли. Так і зробили, але вдома все одно звали Феклу Макриною - на честь бабусі.

Макрина з юних років була вихована й освічена. Вивчала Святе Письмо. Відвідувала церковні служби, читала молитви. Її наречений помер до весілля, тому Макрина вирішила присвятити себе Богу. Вона займалася вихованням дев'ятьох молодших братів і сестер. Коли діти виросли, батько помер, то Макрина разом із матір'ю пішли в дівочий монастир, де прийняли чернечий постриг.

Незабаром свята діва Макрина стала керувати обителлю. За заслуги Бог наділив її даром чудотворення. Наприклад, за її молитвами в обителі в голодні роки з'являлася пшениця. Також вміла виганяти бісів і пророкувала. Свята Макрина померла 380 року.

Святу згадують першого серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем в наступному році будуть вшановувати її 19 липня.

Прикмети дня

якщо цього дня сухо - ще шість тижнів не буде дощу;

тепло і сухо - до гарного врожаю;

дощ і похолодання - ще шість тижнів буде така погода, а врожай буде не дуже хорошим.

У народі перше серпня - Макринин день. З цього часу наставала пора дощів і гроз. Вважалося, що той, хто цього дня потрапить під дощ - буде здоровий цілий рік.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися і з'ясовувати стосунки, лихословити і ображати будь-кого;

не можна відмовляти в допомозі - все добро обов'язково повернеться;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про які важливі релігійні свята у серпні треба знати: церковний календар

категорично заборонено вживати алкоголь - його наливає нечистий і можна "заробити" згубну звичку.

Що можна робити

У святої Макрини можна попросити здоров'я собі та близьким. Помолитися про благополуччя в домі, щастя в сімейному житті та якнайшвидше настання миру.

Цього дня слід зайнятися прибиранням у домі. За прикметами, якщо цього дня приб'ється кіт, особливо рудий, його потрібно нагодувати і залишити або знайти йому сім'ю, проганяти не можна - проженеш благополуччя і достаток.

Сон у ніч із 31 липня на 1 серпня потрібно запам'ятати - він обіцяє благополуччя.

День пророка Іллі відзначають другого серпня. У слов'ян пророк Ілля належить до найбільш шанованих святих, поряд з Миколаєм Чудотворцем. Ілля зцілював хворих та допомагав нужденним.

Якщо цього дня гроза, не стійте під деревом. Не веселіться і не перебувайте у воді. У будинку закрийте всі вікна та запаліть свічки. За деякими віруваннями, не можна в цей день навіть виходити з дому. Може вбити блискавка. Не впускаєте котів та собак до будинку і не випускайте.

Зараз ви читаєте новину «Відмовтесь від алкоголю: чому важливо дослухатись до заборон у Макринин день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі