пʼятниця, 26 січня 2024 05:10

Що дають золота і срібна медаль при вступі після школи

Що дають золота і срібна медаль при вступі після школи
Освітній омбудсмен пояснив, яке значення має медаль і свідоцтво з відзнакою при вступі до вишу. Фото: pixabay.com

Випускники 11-х класів, які отримали золоту чи срібну медаль, а також випускники дев'ятих класів, котрі успішно навчалися, отримують свідоцтво про здобуття повної або відповідно базової загальної середньої освіти з відзнакою.

Наявність у випускника медалі не надає абітурієнту переваг при вступі до закладу вищої освіти. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Наразі отримання медалі не дає переваг при вступі до закладу вищої освіти, але надає її при вступі до закладу професійної (професійно-технічної) освіти", - сказав посадовець.

У 2023 році держава витратила 1,8 млн грн для закупівлі 21,3 тис. медалей. Позаторік - 1,77 млн грн для закупівлі 20,6 тис. медалей, розповів Горбачов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що покласти дитині на перекус у школу

Згідно з правилами прийому до закладів професійної освіти, першочергово зараховуються випускники шкіл, які:

нагороджені золотою або срібною медаллю;

мають свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою;

випускники закладів професійної освіти, які отримали дипломи кваліфікованого робітника з відзнакою і вступають на навчання за освітньо-професійним ступенем фахової передвищої освіти "фаховий молодший бакалавр".

У 2014 році випускники, які здобули повну загальну середню освіту та були нагороджені золотою або срібною медаллю, а також випускники, які мають свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою, мали право на першочергове зарахування до вишів.

У 2015-у це положення змінили і виши мали можливість самостійно визначати, чи враховувати наявність медалі як умову для першочергового вступу.

Україна має одне із перших місць за кількістю шкільних предметів у школах. Потрібно дбати не про кількість предметів, а про рівень освіти дітей, сказав Сергій Горбачов.

Міністерство освіти і науки встановило дати проведення національного мультипредметного тесту. Він пройде з 14 травня по 19 липня. Випускники складатимуть іспити з української мови, математики, історії України та з одного предмета на вибір.

Зараз ви читаєте новину «Що дають золота і срібна медаль при вступі після школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі