вівторок, 23 квітня 2013 17:41

Скніють за нецікавою роботою ті, хто боїться покинути зону комфорту - психолог

Скніють за нецікавою роботою ті, хто боїться покинути зону комфорту - психолог
Олена Шрамко. Фото: gazeta.ua

Психолог Олена Шрамко вважає, що українці бояться змінювати роботу через фінансові негаразди і психологічну невпевненість у собі. Радить, як відважитись на зміну роботи:

"Люди роками приходять на роботу, не отримуючи від неї ніякого задоволення лише тому, що змалку батьки казали: головне — робота, тримайся за більш-менш нормальну, інакше газети розноситимеш у метро. Цей страх не дає людині поворухнутися і шукати кращого."

Якщо не влаштовує колектив — чи це причина йти з роботи? Чи можна інакше зарадити ситуації?

Недавно прийшла до мене жінка, яка відчувала жорсткий пресинг на роботі від колег. Вона пропрацювала бухгалтером, була хорошим фахівцем. Але господарі весь час змінювалися. Вона допрацювала до передпенсійного віку і дуже трималася за свою роботу. Страх втратити роботу у нашій країні великий. Прийшов новий начальник зі своєю коханкою. Коханка почала жорстко цькувати мою клієнтку. Вона відкривала комп'ютер — на її комп'ютері висвічувався порно-сайт. Молодь обговорювала вечірки, її не запрошувала, демонстративно не розмовляли з нею, підкреслювали, що старша. Жінка дійшла до відчаю, впала в депресію. Вона самотня — чоловік помер, а дочка живе в Америці. У неї почалася психосоматика: фізичні недуги, спровоковані стримуваними негативними емоціями і потрясіннями. Стрибав тиск, докучало безсоння, вона як знеструмлена була: не мала сил навіть піднятися. Є ситуації, коли людина має сили дати раду негараздам, але тут я бачила, що у неї ні сил, ні здоров'я не лишилося. Моя клієнтка таки знайшла достойну роботу. Працює бухгалтером вдома, 10 чи 15 фірм веде. В черзі до податкової познайомилася з чоловіком, вживуть разом під Києвом, він її забрав до себе, бо теж удівець. А свою квартиру вона здає за великі хороші гроші.

Чому люди часто не відважуються змінити роботу і скніють на тій, які їм зовсім не цікава?

Якщо людина хоче стабільності, її задовольнить і щось маленьке, плохеньке і без розвитку. Вона скаржитиметься: як мені все набридло, як погано. Але ніколи нічого не змінить. Внутрішня установка така: це погано, але безпечно і зрозуміло. Нове завжди страшить: а як там буде, чи вийде? Внутрішньо впевнена людина не боїться стереотипу про небезпеку, не боїться вийти за рамки комфорту.

Як змусити себе вийти із зони комфорту?

Коли ми знаходимося в зоні комфорту, до пори до часу ми там розвиваємося. А потім, якщо не рухатися далі, варимося у власному соку. Хочеться розвитку. Вийти із зони комфорту не кожен може. Потрібно допомагати людині виходити із зони комфорту. Потрібно, як барон Мюнхаузен, себе за волосся витягувати. Завжди потрібно мотивувати себе. Якщо відчуваєш, що твоє життя не до кінця повноцінне, постійно потрібно себе із зони комфорту витягувати. Треба зрозуміти: куди приходиш, там і створюєш для себе нову зону комфорту.

Часто стикалися з випадками, коли люди робили хобі заняттям, що приносить гроші?

Прикладів чимало. Два друга військових льотчика. Обох на пенсію відправили за станом здоров'я. Один без роботи пішов в охоронці, спився, розлучився з родиною. Інший купив відеокамеру і знімав людей. Потім це перетворилося на справжню роботу. Закінчив операторські курси в Карпенка-Карого. Зараз він головний оператор на телестудії уже вісім років, робить фільми, отримує премії. Поміняв роботу в 45 років. Режисери за нього деруться. Жінка працювала економістом в Україні, у 55 років вийшла заміж, поїхала до Швеції. Шукала, ким там працювати. Одного разу проходила повз будову, побачила, як там красиво зводять будинки, настільки їй сподобалося, як вони в білих рукавичках шпаклюють, фарбують. Пішла на курси, стала будівельником. Їй це настільки подобається - сам процес. Каже, з дитинства з розкритим ротом дивилася на будівництво будинків. Тут була начальником-економістом, а там у своє задоволення кладе цеглу.

Молодь легше знімається з місця?

Роботу хочуть змінити переважно люди старшого віку, Але бувають і молоді, які шукають себе. Їм знятися з першого тепленького місця легше, якщо чимось не влаштовує. Одна дівчина-бухгалтер прийшла до мене і заявила, що не хоче працювати, а чого хоче, не знає. Зрештою пішла вчитися на психолога і задоволена. Покинути роботу легше, якщо маєте грошові заощадження. Відкладайте гроші, вона дадуть вам відчуття безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Скніють за нецікавою роботою ті, хто боїться покинути зону комфорту - психолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі