субота, 03 серпня 2024 21:31

Скандал у Києві: влада знесла терасу відомого закладу - подробиці
10

29 липня 2024 року за розпорядженням Департаменту територіального контролю міста Києва працівники КП "Київблагоустрій" демонтували літню терасу перед столичним рестораном "Глек" на вул. Велика Житомирська, 6.

Тераса працювала щоліта з 2016 року. Власники оновлювали дозволи на її розміщення. Однак цьогоріч "Глек" двічі отримав відмову. У травні й червні подали необхідні документи через електронний кабінет.

У Києві містяни зібралися, щоб підтримати заклад і висловити обурення
Фото: Лілія МИЦКО
У Києві містяни зібралися, щоб підтримати заклад і висловити обурення
У Києві містяни зібралися, щоб підтримати заклад і висловити обурення
На місці зруйнованого майданчика створили "уявну терасу"
Заступник керівника Департаменту територіального контролю Києва Михайло Абрамов

"У 2022 році не подавали, бо взагалі не відкривали терасу. Але коли розміщуємо майданчик, то завжди отримуємо дозвіл. Не розуміли, чому відмова? Додавали нові документи, просили погодження у ОСББ будинку, у якому розташований ресторан. На третій раз, у липні, прийшов договір із дозволом на встановлення тераси", - розповідає співвласниця закладу Майя Степова.

Щоб отримати дозвіл, "Глек" мав заплатити 10 тис. грн. Однак уже тоді на рахунку ресторану була переплата на цю ж суму за 2020 рік.

"Бухгалтер хотів погодити, щоб переплату зарахували як плату за новий дозвіл. І в цей момент, коли намагаємося владнати все, до нас без попередження приїхала комунальна служба й демонтувала літній майданчик. Намагалася з ними домовитися - просила почекати до вечора чи наступного дня. Сказали: "У нас є рішення", - говорить Степова.

Автор: надані Майєю Степовою
  Тераса ресторану "Глек" до демонтажу
Тераса ресторану "Глек" до демонтажу

У червні інспектор "Київблагоустрій" вручав закладу припис про незаконне розміщення літньої тераси. Однак у той час власниця саме чекала на дозвіл. Майя Степова каже, що заклад не попередили про знесення майданчика заздалегідь.

"Чому вони без попередження прийшли й розламали приватну власність? Що це за такі закони й рішення? Зараз уже керівник відповідного департаменту каже, що вийшла помилка. Нам вона вартувала 100 тисяч гривень. Щоб забрати терасу, маю заплатити за те, що її демонтували, а потім її треба зварити назад. Просто під час війни йде такий державний рекет. Невже на часі ламати терасу, яка стоїть тут сім років?" - пояснює власниця.

Автор: Лілія МИЦКО
  Власниця закладу Майя Степова та заступник керівника Департаменту територіального контролю Києва Михайло Абрамов
Власниця закладу Майя Степова та заступник керівника Департаменту територіального контролю Києва Михайло Абрамов

"Київблагоустрій" підтвердив, що на рахунку закладу є переплата. Але держава у такому випадку не покриває збитки, завдані закладу. Майя Степова 2 серпня зібрала небайдужих громадян, активістів і гостей ресторану на "уявній терасі". На зустріч із киянами запросили представників КМДА.

Автор: Лілія МИЦКО
  У Києві містяни зібралися, щоб підтримати заклад і висловити обурення
У Києві містяни зібралися, щоб підтримати заклад і висловити обурення

Заступник голови міського Департаменту територіального контролю Михайло Абрамов розповів, що підприємці у столиці мали понад три місяці для отримання дозволів на встановлення літніх майданчиків.

"У 2022 і 2023 році міська влада знизила вартість на отримання дозвільної документації - вони сплачували одну гривню. Багато літніх майданчиків розташовані під житловими будинками, тому всі в місті мають отримати дозвіл. Сьогодні вартість такого дозволу коштуватиме закладу близько 1100 гривень на місяць. Із 2021 року цей ресторан не оформлював дозвільну документацію. Щороку інспектор вручав припис. Власниця каже, що зверталася до департаменту для отримання дозволу, але бракувало документів, тому приходила відмова", - пояснює Михайло.

Автор: надані Майєю Степовою
  Комунальники приїхали демонтувати літній майданчик ресторану "Глек"
Комунальники приїхали демонтувати літній майданчик ресторану "Глек"

Про те, що заклад займається підготовкою документів, каже Михайло Абрамов, департаменту не повідомили. За його словами, припис і є попередженням про майбутній демонтаж.

"Ми розуміємо, у які важкі часи зараз працюють ресторани. Ми не чіпали пʼятий, шостий, сьомий місяць - чекали до серпня. Коли приймали рішення щодо демонтажу, то запитали в департамента містобудування й архітектури, чи оформив заклад цьогоріч дозвіл. І отримали відповідь, що договір ресторану надали, а також рахунок, який мали сплатити для отримання дозволу. Але власниця не сплатила кошти в термін до 10 днів", - додає Абрамов.

Автор: Лілія МИЦКО
  На місці зруйнованого майданчика створили "уявну терасу"
На місці зруйнованого майданчика створили "уявну терасу"

Також він наголошує, що літнім майданчиком вважається простір зі столами й парасольками. Будь-які прибудови з конструкціями встановлювати можна тільки з паспортом привʼязки.

"Власниця не попередила про те, що хоче зарахувати переплату як цьогорічний внесок. Тому комісія ухвалила рішення про демонтаж. Я побачив пост власниці й прийшов пояснити, що ми не хочемо нічого руйнувати, але кожен підприємець повинен мати однакові права. Однак зараз ми розуміємо, що потрібно попереджати перед тим, як демонтували майданчик", - наголосив Абрамов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключення світла: у Міненерго повідомили про плани на вихідні

Майя Степова розповідає, що коли до ресторану прийшли комунальники, вона надала документи про переплату в Департамент територіального контролю. Однак рішення про демонтаж не скасували.

"У них своя правда, а у нас своя. Коли комунальники прийшли, я телефонувала у різні інстанції, але уже було пізно. Ми бачили той список адрес, куди завтра приїдуть "ці хлопці" і будуть ламати мрії підприємців. Після такого багато хто вже ніколи не піднімуться і не повірять владі і державі. Невже вони в своїх кабінетах не розуміють, що знищуючи підприємців, які працюють, дають роботу людям, підтримують українських виробників, платять податки, донатять на армію, они працюють на ворога? Зараз ми дійшли до маленької перемоги - пообіцяли попереджати перед тим, як приїдуть на демонтаж", - сказала Майя Степова.

Актор Тарас Цимбалюк влаштував вечірку в компанії Готочкіної та блогерки Анни Алхім. Знаменитість опублікував відео, на якому вони слухали пісні російських та білоруських виконавців. Мова йде про Земфіру, гурт "Леприконсы" та Сергія Мазаєва. Прихильники розкритикували Тараса й зазначили, що не розуміють його поведінки, адже раніше він був патріотом.

Зараз ви читаєте новину «Скандал у Києві: влада знесла терасу відомого закладу - подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі