вівторок, 26 лютого 2008 13:04

Сербія купила заступництво Росії – іноземна преса

Іноземна преса у вівторок коментує офіційний візит першого віце-прем"єра російського уряду ДмитраМедведєва до Сербії. Як пише західна преса, висловивши Белграду підтримку в косовському питанні, наступник Володимира Путіна показав, що надії на зміну зовнішньополітичного курсу Кремля при новому президентові безпідставні. Фактично Сербія купила заступництво Росії, пішовши на цілий ряд економічних поступок, упевнені аналітики. Країна все активніше втягується в зовнішньополітичну орбіту Росії.

Поїздка до Сербії стала першим самостійним зарубіжним візитом Дмитра Медведєва, куди він відправився як кандидат на президентський пост, відзначає The Wall Street Journal. Поїздка відбулася саме в той момент, коли Сербія і Росія прагнуть дати відсіч Косову, що спробувало проголосити незалежність. Перший віце-прем"єр висловив Белграду підтримку, засудивши "незаконне" відділення краю. Це змусило аналітиків сумніватися, чи піде "ліберальний" Медведєв, як очікувалося раніше, на зближення із Заходом. Навпаки, "спадкоємець" прагнув показати, що продовжить курс свого попередника.

Головною подією візиту, за словами американського видання, стала церемонія, на якій керівництво "Газпрому" підписало угода про будівництво і експлуатацію сербського відрізка газопроводу "Південний потік", призначеного для постачання природного газу з Росії та Центральної Азії в ЄС. Це зміцнює позиції Москви, тоді як положення прозахідних сербських політиків у зв"язку з відділенням Косова стає все хисткішим.

Політична підтримка гарантує Москві значні економічні переваги, роз"яснює Der Standard. Ще на початку року сербський уряд підписав у Москві енергетичний договір, який разом з будівництвом трубопроводу передбачає і продаж "Газпрому" сербського нафтового концерну Naftna Industrija Srbije (NIS). На думку критиків, сербський концерн був проданий за ціною набагато нижче ринкової – Сербія надала "Газпрому" монополію на нафтогазовому ринку в обмін на політичну підтримку. Сербія все більше перетворюється на зону російського впливу, резюмує австрійське видання.

Дмитро Медведєв не посоромився приїхати до Сербії вже за чотири дні після того, як натовп підпалив американське посольство в Белграді і поставив на нього російський прапор, наголошує італійська Corriere della Sera. На площі в Мітровиці вже тиждень закликають Москву почати військове втручання. У цих умовах потрібна особлива делікатність, пише оглядач Франческо Баттістіні, проте Медведєв вважав за краще використовувати "дипломатію швидкого приготування".

Сербське телебачення не дуже розводиться про приїзд російського гостя, розповідає журналіст. Багато сербів усвідомлюють, що справжня партія розігрується з Європою, а не з Росією. У той же час першому віце-прем"єрові доводиться спростовувати американські звинувачення в "цинізмі" і балансувати між прозахідним президентом Борисом Тадічем і правим прем"єром Воїславом Коштуніцею, указує Corriere della Sera.

У будь-якому випадку, Росія показала, що слова в неї не розходяться з ділом, визнає французька Le journal du dimanche au quotidien: пообіцявши підтримку Белграду, Москва направила до Сербії свого "майже президента". Для самого Дмитра Медведєва ця поїздка стала можливістю відточити дипломатичні навики. У ході зустрічі з сербським керівництвом він заявив: "Ми виходимо з того, що Сербія є єдиною державою, юрисдикція якої поширюється по всій її території, і цієї принципової позиції ми дотримуватимемося надалі".

Заяви Росії – бальзам на душу сербській владі, яка може в разі катастрофічного сценарію розраховувати на підтримку російської армії в сербських районах Косова, відзначає JDD. Поки ж у Белграді влада скористалася візитом Медведєва, щоб публічно висловити свій гнів. "Безглуздо чекати стабілізації у регіоні і в усьому світі, поки не буде анульована незалежність Косова", – заявив націоналіст Коштуніца, повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Сербія купила заступництво Росії – іноземна преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі