пʼятниця, 22 грудня 2023 14:28

"Щедрик - колядка дзвонів": Нацбанк презентував набір незвичних монет
8

Національний банк презентував набір пам'ятних монет "Щедрик - колядка дзвонів".

До набору увійшли три срібні монети. Він продовжує серію "Українська спадщина". Презентували монети голова Нацбанку Андрій Пишний спільно із заступником Голови Місії США в Україні Робертом Нідемом, повідомляє пресслужба НБУ.

Нацбанк презентував набір монет, присвячених “Щедрику”
Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine
Нацбанк презентував набір монет, присвячених “Щедрику”
Нацбанк презентував набір монет, присвячених “Щедрику”
Нацбанк презентував набір монет, присвячених “Щедрику”
Нацбанк презентував набір монет, присвячених “Щедрику”

Набір присвячений одному з національних музичних символів України - всесвітньовідомій колядці "Щедрик" в обробці композитора Миколи Леонтовича.

"Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія "Щедрика" нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься "Колядка дзвонів". Синергія та єднання двох культур - української та американської - сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі, - сказав Пишний.

Він також висловив впевненість, що відносини між Україною та США лише міцнішатимуть.

"А монети-дзвоники, що поєднали в собі національні кольори України та США, стануть символом продовження нашої багаторічної співпраці", - додав Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ презентував пам'ятну монету, присвячену Командуванню об'єднаних сил ЗСУ: який вигляд має

За словами представника США, монета "відображає визначальний момент музичного обміну та прославляє унікальну культурну спадщину України".

"Бути поруч з Україною означає вшановувати всі аспекти наших спільних цінностей і культури. Це чудове свідчення глибокого та міцного зв'язку між нашими двома країнами, а також стійкості та сили України", - сказав Нідем.

Кожна з трьох монет нового набору виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби. Маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,1 г.

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою - культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні "Щедрик".

На реверсі центральної монети зображено стилізовану композицію першого виконання "Щедрика" хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі. Над хором - силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет - стилізовані кольорові прапори України та США, композиція з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Монети з набору оздоблені кольоровим друком та локальною позолотою. Вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г. А також - вставками камінчиків (кубічний оксид цирконію діаметром 1,5 мм).

Дизайн монет створили художники мистецької групи "АртТріум" Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук.

Реалізація набору пам'ятних монет "Щедрик - колядка дзвонів" здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ та банками-дистриб'юторами - АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК" та АТ КБ "ПриватБанк" - у 2024 році. Про початок реалізації Національний банк та банки-дистриб'ютори поінформують додатково. Тираж набору - до 5 000 штук.

Національний банк України ввів в обіг нову пам'ятну монету. Вона присвячена українським залізничникам. Голова Нацбанку Андрій Пишний наголосив, що з перших днів повномасштабної війни Укрзалізниця стала "дорогою життя" для мільйонів українців.

На аверсі розміщено стилізований тризуб, контури якого окреслено зображенням залізничних колій. На реверсі - потяг з логотипом Укрзалізниці, що мчить крізь гострі вістря.

Зараз ви читаєте новину «"Щедрик - колядка дзвонів": Нацбанк презентував набір незвичних монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі