середа, 06 грудня 2023 18:33

НБУ презентував пам'ятну монету, присвячену Командуванню об'єднаних сил ЗСУ: який вигляд має

Національний банк України у середу, 6 грудня, презентував нову лімітовану версію монети 10 грн.

На реверсі монети замість гетьмана Івана Мазепи зображена символіка Об'єднаних сил. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Монета продовжує серію "Збройні cили України" та присвячена Командуванню об'єднаних сил Збройних cил України.

"Наша глибока повага на десятиліття викарбувана в металі. На монеті ми зобразили емблему Командування об'єднаних сил ЗСУ - традиційну козацьку зброю - пірнач на фоні двох схрещених шабель", - сказав на презентації голова Національного банку Андрій Пишний.

Автор: НБУ
  Національний банк України у середу, 6 грудня, презентував нову лімітовану версію монети 10 грн
Національний банк України у середу, 6 грудня, презентував нову лімітовану версію монети 10 грн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ випустив нову пам'ятну монету "Українська мова": що на ній зображено

Аверс монети ідентичний з аверсом звичайної монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року.

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса - 6,4 г, діаметр - 23,5 мм, тираж - 10 000 000 штук (зокрема 500 000 штук у сувенірному пакованні). Гурт монети - рифлений.

Дизайн реверсу монети виконала Тетяна Балута. Скульптор - Володимир Дем'яненко.

Ці монети не колекційні, в готівковий обіг введуть майже 10 млн штук таких монет.

З нагоди Дня захисників та захисниць України в Національному банку відбулася презентація нових пам'ятних монет "Захисниці", що вшановують героїзм захисниць України та присвячені українським жінкам, які стали на захист Батьківщини.

На аверсі монет на дзеркальному тлі розміщено символічну композицію, що демонструє відважність та волелюбність, щирість, дбайливість українських жінок, втілених в образах матері та захисниці, які під час війни взяли на себе величезну відповідальність - бути на захисті Батьківщини та водночас залишатися дружиною, господинею і матір'ю.

На реверсі монет на дзеркальному тлі розміщено композицію, що символізує жіночність українок-захисниць: ліворуч - стилізовані хвилі жіночого волосся, заплетеного в косу; праворуч - обриси жіночої фігури в плахті (елемент оздоблення - тамподрук).

Зараз ви читаєте новину «НБУ презентував пам'ятну монету, присвячену Командуванню об'єднаних сил ЗСУ: який вигляд має». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі