пʼятниця, 26 грудня 2008 13:28

Саакашвілі хоче обмежити свої повноваження

У Комітет з юридичних питань парламенту Грузії поступили ініціативи Президента Михайла Саакашвілі, які істотно обмежують повноваження голови держави і створюють додаткові гарантії для законодавчого органу.

Мова йде про поправки в Конституцію. Процес тільки починається, - необхідне обговорення на бюро, потім на пленарному засіданні парламенту, потім буде всенародне обговорення і, нарешті, - ухвалення поправок конституційною більшістю голосів депутатів, тобто двома третинами облікового складу.

Що стосується того, які саме повноваження Президента урізуються, то, як пояснила керівник парламентського Комітету з процедурних питань Хатуна Гогорішвілі, поправка стосується права Президента розпускати парламент. Якщо в колишній редакції глава держави мав право розпускати законодавчий орган фактично на свій розсуд, то поправка обмежує це право лише декількома випадками - при виникненні непереборних розбіжностей між законодавчою і виконавчою гілками влади, наприклад, з питання затвердження нового бюджету.

Тим самим, на думку спостерігачів, Саакашвілі робить крок назустріч опозиції і намагається пом"якшити політичну напруженість в країні, повідомляє "ЛІГА".

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі хоче обмежити свої повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі