середа, 30 жовтня 2019 08:54

Розмова Зеленського з Трампом: співробітник Білого дому вказав на пробіли у стенограмі

Розмова Зеленського з Трампом: співробітник Білого дому вказав на пробіли у стенограмі
В стенограмі розмови двох президентів пропустили важливі фрази. Фото:mgclf.112.ua

В стенограмі розмови Трампа з Зеленським, яка відбулась у липні, пропустили ключові слова і висловлювання.

Такі свідчення дав у вівторок трьом комітетам нижньої палати Конгресу США співробітник Ради національної безпеки (РНБ) адміністрації президента США та головний експерт Білого дому з питань України Александер Віндман, повідомила газета The New York Times.

Віндман 11 годин в закритому режимі відповідав на запитання членів комітету із закордонних справ, спецкомітету з розвідки та комітету з нагляду та урядової реформи Палати представників. Співробітник РНБ і кадровий військовий розповів, що приховують значки в стенограмі, покликані позначати фрази лідерів двох країн, які не доказали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп тиснув на Зеленського ще до інавгурації – AP

Віндман пам'ятає, що зі стенограми зникла згадка Зеленського про назву газової компанії Burisma, в час правління якої в 2014 році увійшов син колишнього віце-президента США Хантер Байден. Також пропустили неодноразові згадки Трампом записи виступу, в якій Джозеф Байден рекомендував звільнити Віктора Шокіна з поста генерального прокурора України.

Співробітник РНБ показав, що йому було доручили внести уточнення в друковану копію аудіозапису розмови лідерів двох країн і він передав виконану роботу своєму безпосередньому начальнику. У стенограмі, яку згодом опублікував Білий дім, частину виправлень зберегли, а частину не врахували.

Американська сторона відтворювала розмову Трампа і Зеленського по записах стенографістів, зробленим на слух, і по програмному забезпеченню, призначеному для розпізнавання голосу індивіда. Ця програма найчастіше не фіксує власні імена та технічні терміни.

Президент України Володимир Зеленський очікував, що Білий дім опублікує лише частину їхньої розмови з Дональдом Трампом.Зеленський вказав, що не виступає проти публікації, утім "просто думав, що вони опублікують свою частину", тобто слова Трампа. Зміст дзвінків президентів, на його думку, не мають публікувати, бо "є геополітика, є плани"

Зараз ви читаєте новину «Розмова Зеленського з Трампом: співробітник Білого дому вказав на пробіли у стенограмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі