вівторок, 08 листопада 2022 12:22

"Розглядаємо будь-які сценарії" – Подоляк про можливий блекаут

"Розглядаємо будь-які сценарії" – Подоляк про можливий блекаут
Радник глави ОП Михайло Подоляк прокоментував можливий блекаут. Фото: president.gov.ua

Варто розглядати всі сценарії погіршення ситуації з постачанням електроенергії. Серед них – і повний блекаут.

Однак Україна випрацьовує альтернативні варіанти забезпечення тепло- та водопостачання для населення. Про це повідомив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Безумовно, ми розглядаємо будь-які сценарії. Держава для того й існує, щоб в тому числі максимально песимістичні сценарії розглядати. Так? Зокрема, якщо буде повний блекаут по всій країні. Безумовно, розглядаємо", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде робити Укрзалізниця без електрики – Камишін дав відповідь

Проте, за словами радника глави ОП, Україна перш за все працює над тим, щоб блекауту не було – щоб були компенсаторні механізми для проведення ремонтів, щоб можна було забезпечити опалення чи водопостачання в будь-якому випадку. Держава працює над тим, щоб були альтернативи.

"Тому що, дивіться, взимку перевезти 3 мільйони – це дуже і дуже тяжко логістично. Якщо ми готові це зробити, будемо готові. Але не треба просто так виходити і казати: якщо буде повний блекаут, то будемо усіх евакуювати", – додав він.

За умови, якщо не буде атак ворога, енергетикам потрібно від трьох до п'яти тижнів, щоб повернути людям більш-менш звичний рівень комфорту.

Сьогодні головна проблема не в кількості електрики, яку виробляє країна. А в значному пошкодженні шляхів її транспортування. Про це під час брифінгу 7 листопада заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

У Києві не відкидають повного відключення електромережі. Призвести до цього можуть нові російські обстріли. У такому випадку на відновлення електропостачання може бути потрібна як година, так і більше. Про це в ефірі національного телемарафону розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Зараз ви читаєте новину «"Розглядаємо будь-які сценарії" – Подоляк про можливий блекаут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі