четвер, 02 червня 2022 17:33

Росіяни пограбували ядерні лабораторії Чорнобильської АЕС

Росіяни пограбували ядерні лабораторії Чорнобильської АЕС
Деяке обладнання ще передає дані про місцезнаходження. Фото: The Washington Post

Російські окупанти вкрали 98 комп'ютерів, 344 автомобілі, 1500 дозиметрів радіації, незамінний софт та практично всі засоби пожежогасіння з Чорнобильської АЕС.

Тим часом, обладнання та інформація станції систематично викрадалися або знищувалися, розповів The Washington Post голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко.

Тепер, коли він повернувся, перевіряє частину викраденого обладнання, яке було обладнане GPS-трекерами. Деякі ще передають дані про місцезнаходження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У роковини Чорнобиля російські ракети пролетіли над трьома атомними станціями України - Зеленський

"Ми бачимо, що частина його знаходиться на території Білорусі, вздовж кордону. А частина переміщається територією Білорусі — Гомель, Мінськ, інші місця", — сказав він.

Загалом він оцінює вартість заміни того, що було втрачено, у понад $135 млн. Програмне забезпечення, однак, спеціально розробили для станції та воно незамінне, а росіяни не зможуть ним користуватися.

Збитки від дій російських загарбників у Чорнобильській зоні становлять понад 2,5 млрд грн. Терористи також знищили новітню лабораторію, в якої немає аналогів у Європі.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни пограбували ядерні лабораторії Чорнобильської АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі