середа, 06 грудня 2023 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія втрачає сили в Криму" - чого боїться Москва

У тимчасово окупованому Криму вночі проти 10 листопада Збройні сили України уразили два російські десантні катери. Удари по півострову досить сильно нервують росіян. І останнім часом цих влучань стало більше.

Росіянам не вистачає ППО для захисту всієї захопленої ними території, а також території самої Росії, сказав начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. "Але якщо говорити про Крим, то ви не могли не помітити, що з середини серпня щодо Криму йде певна активізація", додав очільник ГУР.

Що відбувається на півострові і як це вплине на ситуацію на фронті – у матеріалі Gazeta.ua.

"Українські сили виходять на важливі висоти, а російська оборона слабшає"

Однак атаки по російських військах почалися на цього літа. За час повномасштабного вторгнення під нашими ударами опинилися Роздольне, Старокримський полігон, нафтобаза біля станції Елеваторна та аеродром Жовтневе, Новостепове в Джанкойському районі, авіабаза Веселе, рембаза в Червоногвардійському районі, залізничний та автомобільний мости на Чонгарі. Ударами по нафтобазах та складах боєприпасів ЗСУ виснажують російські сили, вважають експерти. Так готуються до довгострокової перспективи - звільнення Криму. Однак першочергове завдання для Збройних сил – звільнити південь України. Західні ЗМІ пишуть, що українські сили виходять на важливі висоти, а російська оборона слабшає.

ЗСУ знищили до 50% ворожої військової авіації, що забезпечувала потреби російського Чорноморського флоту

Одним з найбільших ударів для росіян став Кримський міст. 8 жовтня 2022 року на мосту через Керченську протоку стався вибух із подальшою пожежею. Після цього на мосту обвалилася частина автомобільного полотна, рух було перекрито. Ще один великий удар - по військовому летовищі поблизу міста Саки. ЗСУ знищили до 50% ворожої військової авіації, що забезпечувала потреби російського Чорноморського флоту.

Удари активізувалися цього літа та осені. У липні 2023 року таких атак було особливо багато. У Повітряних силах України підтверджували, що застосовують для ударів по Криму високоточну далекобійну зброю.

Зовсім нещодавно, 4 листопада у тимчасово окупованому Криму українські пілоти завдали авіаударів по інфраструктурі суднобудівного заводу у Керчі. Йдеться про одне з найбільших суднобудівних підприємств у Східній Європі. Завод відомий як будівельник військових фрегатів. За даними "Крим.Реалії", у 2020 році завод розпочав будівництво авіаносних кораблів для флоту Росії.

Автор: sevastopol.info
  Після атак ЗСУ російські військові вживають додаткових заходів безпеки у Криму, зокрема, і посилюють ППО
Після атак ЗСУ російські військові вживають додаткових заходів безпеки у Криму, зокрема, і посилюють ППО

У селищі Чорноморське у тимчасово окупованому Криму вночі проти 10 листопада уразили два російські десантні катери. Десантні катери проєкту 11770 (класу "Серна") - це серія російських швидкісних десантних катерів на повітряній каверні. Вони призначені для висадки на необладнаний берег або зняття з нього бойової техніки загальною масою до 45 тонн. Катери також використовують передові підрозділи десанту із озброєнням (92 особи) з високою швидкістю - 30 вузлів, що перевищує показники інших катерів аналогічного типу. Належать вони до кораблів четвертого рангу.

У Новоросійськ перейшли всі нові підводні човни

Після атак ЗСУ російські військові вживають додаткових заходів безпеки у Криму, зокрема, і посилюють ППО. Частину кораблів перевели в Новоросійськ – в основному свої нові кораблі. У Новоросійськ, наприклад, пішов цей фрегат "Адмірал Макаров". У Новоросійськ перейшли всі нові підводні човни.

Російські військові намагаються протидіяти морським дронам. Зокрема, після атак ЗСУ Севастополя у жовтні минулого року. Тепер там багато фізичних бар'єрів, водно-сіткових загороджень. Через це морським дронам важко проходити цю фізичну перешкоду.

Україна готує модифікацію "Нептуна" і чому Росія цього боїться

У серпні Збройні сили здійснили удар по російському вузлу ППО в Криму. Знищили радар повітряної розвідки 48Я6-К1 "Подлет" і пускову установку зенітно-ракетної системи С-400 "Триумф". Це зробили крилатою ракетою "Нептун" Військово-морських сил ЗСУ. Знищений радар мав забезпечити спостереження як за низьковисотними цілями, так і за балістичними ракетами, що атакують з великої висоти.

Автор: Крим.Реалії
  Російські війська досі не провели десантну операцію на чорноморському узбережжі півдня України через відсутність можливостей
Російські війська досі не провели десантну операцію на чорноморському узбережжі півдня України через відсутність можливостей

На початку грудня стало відомо, що українські фахівці працюють над новою модифікацією ракети для комплексу "Нептун". Протикорабельний комплекс наземного базування "Нептун" (РК-360МЦ) з протикорабельною крилатою ракетою Р-360 призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, а також десантних, танкодесантних кораблів і транспортів, які діють як самостійно, так і в складі груп. Комплекс також може знищувати і наземні радіоконтрастні цілі.

Саме ракети "Нептун" відправили на дно Чорного моря крейсер "Москва"

З моменту першої появи фотографії ракети Р-360 "Нептун" у 2015 році кремлівська пропаганда почала масовану інформаційну атаку. Намагалися скомпрометувати розробку української крилатої ракети, яка є власне, основою наземного проти корабельного комплексу. Силу ракети "Нептун" росіяни вже не раз відчували на собі. Українські "Нептуни" й ударні безпілотники уразили російський зенітний комплекс С-400 біля Євпаторії. СБУ спільно із військово-морськими силами завдали комбінованого ракетного удару по військовому аеродрому "Саки" в окупованому Криму. Для цього удару українці використали безпілотники, які перенавантажили російську протиповітряну оборону, а потім запустили крилаті ракети "Нептун". Саме ракети "Нептун" відправили на дно Чорного моря крейсер "Москва".

"Втрати російського флоту позначаться на боєздатності окупованого Криму в цілому"

Дмитро Снєгирьов, військовий експерт:

"Російські війська досі не провели десантну операцію на чорноморському узбережжі півдня України через відсутність можливостей. Головною проблемою окупаційних військ є втрата частини великих десантних кораблів, які мали б забезпечити перекидання великої кількості військ. Російські війська, які планували на початку війни висадити десант на півдні України, зараз, ймовірно, не планують цього зробити. Можливостей для висадки десанту у росіян зараз значно менше. Головною причиною втрати десантних можливостей є знищення українською армією за час повномасштабної війни трьох великих десантних кораблів.ракетних атак по Україні. Один був уражений в бухті Бердянська, другий - у сухих доках Севморзаводу в Криму, третій - у Новоросійську. Варто зазначити, що знищення в Чорноморсько-Азовському водному басейні частини великих десантних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації вплине не тільки на можливість висадки десанту під Одесою та Миколаєвом. Ці втрати російського флоту позначаться і на боєздатності окупованого Криму в цілому.

Основним каналом є Кримський міст. Але він уже зазнавав уражень і є дуже вразливою логістичною артерією

Саме великі десантні кораблі були основою запасного логістичного варіанту для поповнення військами, зброєю та технікою як Кримського півострова, так і Запорізької та Херсонської областей. Основним каналом є Кримський міст. Але він уже зазнавав уражень і, зважаючи на наявність у ЗСУ далекобійних ракет, є дуже вразливою логістичною артерією. А без великих десантних кораблів, кожен з яких здатен здійснити до п'яти рейсів за добу, і запасний маршрут є під питанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все пішло не за планом" - що американці написали про контрнаступ і Залужного

Кримський міст залишатиметься життєво важливою ланкою у підтримці російської окупації у Криму та її сил на півдні України. Проте впевненість РФ у своїй здатності захистити міст під загрозою через винахідливість українських військових та служб безпеки. Наразі Чорноморський флот Російської Федерації після серйозних втрат не здатен ні висадити десант на півдні України, ні блокувати зерновий коридор. Єдине, на що здатне це вороже угруповання - це обстрілювати крилатими ракетами українські міста і села.

Втім, є аспект, в якому Чорноморський флот Російської Федерації досі становить загрозу Україні

Після низки дошкульних ударів Сил оборони по кораблях Чорноморського флоту як повітряним, так і надводним шляхом це морське угруповання ворога серйозно втратило у потужності. І йдеться уже навіть про неспроможність висадки десанту під Одесою чи логістичне дублювання Кримського мосту, а й навіть блокування зернового коридору у Чорному морі для російського флоту є проблемним. Втім, є аспект, в якому Чорноморський флот Російської Федерації досі становить загрозу Україні. Єдине, на що окупанти можуть використати Чорноморський флот, — це на завдання ракетних ударів по українській території. Нагадаю, що за інформацією Військово-морських сил ЗС України, у Чорному та Середземному морях на чергуванні наразі присутні ракетоносії з крилатими ракетами "Калібр". Зокрема, у Чорному морі є один корабель з "Калібрами".

Зараз ви читаєте новину «"Росія втрачає сили в Криму" - чого боїться Москва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі