вівторок, 05 грудня 2023 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Все пішло не за планом" - що американці написали про контрнаступ і Залужного

Видання The Washington Post опублікувало матеріал про контрнаступ. Журналісти пишуть, що він приніс невеликі досягнення Україні, бо на початку усе пішло не за планом.

Американці намагалися подивитися, як теоретичні показники працюватимуть на практиці. Але, на жаль, вони не всі спрацювали. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"Американці опублікували дуже багато подробиць. Багато інформації з різних джерел, складно сказати, наскільки вони верифіковані. Але загалом це констатація ситуації. Я не сприймаю це як зраду і пошук винних. Так, немає результату, на який всі очікували. Але до військових тут немає жодних питань. Вони зробили стільки, скільки можливо. Тут більше була така собі лабораторна робота для американців. Вони намагалися подивитися, як теоретичні показники працюватимуть на практиці. Але, на жаль, вони не всі спрацювали", - наголосив Ступак.

Є багато проблем, які не дали здійснити плани. Зокрема, це питання зброї, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відбили у росіян втрачені позиції біля Авдіївки - ISW

"Зради тут не треба шукати. Це заклик до роботи над помилками. Але варто розуміти, що американці у багатьох речах теж працюють наосліп. Так, на сході важко. Там є просування росіян. Але у нас є рух на лівому березі. Там може бути успіх і спроба закріпитися на нових рубежах. Але треба, щоб американці дали нам техніку та амуніцію. Хоча б для цього ривка і стримування на сході. Тут виникає складне питання. Десь за тиждень ми очікуємо виділення допомоги від США. Залежно від цього, ми побачимо тенденції щодо підтримки України. Якщо грошей буде менше, то це означатиме, що нам всі інші теж обрізатимуть фінансування. Але є інше важливе питання. Наш бюджет. Там порізали Міноборони – мінус 20 відсотків, Нацгвардії – мінус 16. СБУ, ГУР – теж мінус. Якщо ми виділяємо менше грошей на війну, то чому інші повинні. Натомість гроші дали на парламент та ЦВК. Тобто ймовірно планують якісь виборчі процеси. А на відновлення територій наполовину зрізали. Зараз багато залежить від американців і допомоги, яку нам дадуть", - уточнив Ступак.

The Washington Post опубліковав матеріал про контрнаступ, згідно з яким він приніс невеликі досягнення Україні, бо на початку усе пішло не за планом і головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному довелося змінювати тактику попри рекомендації американців.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Протягом доби відбулось 61 бойове зіткнення. Ворог завдав п'ять ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Зараз ви читаєте новину «"Все пішло не за планом" - що американці написали про контрнаступ і Залужного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі