пʼятниця, 22 липня 2022 12:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія не встигає адаптуватися: західна зброя змінила правила гри на фронті

Росія не встигає адаптуватися: західна зброя змінила правила гри на фронті
Далекобійні системи стрімко змінили ситуацію на фронті. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Американські ракетні системи HIMARS змінили в Україні правила гри на фронті.

Збройні сили України мають кілька тижнів, щоб максимально ускладнити становище російського ворога й піти в контрнаступ на Херсонщині, а також на Харківському й Запорізькому напрямках, пише Forbes.

"Доки Російська Федерація поступово відводить свої склади на більшу відстань, Київ намагається домовитися про постачання ракет більшої дальності для MLRS. У випадку їх постачання в Україну, відвести склади боєприпасів РФ за межі дії MLRS буде майже неможливо. Росіянам доведеться істотно скорочувати витрати снарядів. Можливо, вони навіть відмовляться від штурму певних напрямків, щоб скоротити лінію фронту", – ідеться в матеріалі видання.

Далекобійні системи стрімко змінили ситуацію на фронті. Високомобільні системи HIMARS щоразу завдають удару з нової позиції. Перед атакою ЗСУ можуть використовувати дешеві радянські системи, які відволікають на себе увагу російських ППО. Потім відбувається удар високоточною зброєю.

Гаубиці М777 з GPS дозволяють стріляти високоточним снарядом Excalibur на відстань до 40 км, а німецькі установки Panzerhaubitze 2000 мають дальність до 65 км і дають можливість використовувати снаряди SMArt із системою самонаведення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доля війни вирішиться впродовж двох місяців – Forbes про контрнаступ ЗСУ

Росія має два шляхи, щоб захистити свої склади й командні пункти.

"Їх треба роззосередити, що значно ускладнить логістику. Це навряд чи можна зробити швидко, не змінивши темпів постачання на фронт. Росіянам знадобиться більше вантажівок і складів, більше людей, довші й складніші маршрути. Логіка російського війська передбачає централізовану модель. Логістика великої кількості маленьких і середніх складів надто складна для централізованого управління. Другий варіант – відведення основних складів і командних пунктів за межі досяжності американських MLRS", – зазначають у Forbes.

Це подвоїть довжину маршрутів постачання на фронт і значно ускладнить оперативне управління військами.

Будь-який варіант насамперед ударить по артилерії. Підтримувати темпи постачання зі щоденним відстрілюванням 40-50 тис. снарядів за таких умов надто складно. Принаймні на той період, поки Росія перебудовуватиме свої логістичні маршрути.

Американські ракетні системи M142 HIMARS мають суттєвий вплив на хід російсько-української війни. Зокрема вони сповільнили ворожий наступ росіян в Україні.

Досі в України було дев'ять HIMARS або аналогічних систем із ракетами дальністю близько 70 км. Їх використовують для ударів по тилах росіян – штабах і складах боєприпасів. Одна випущена ракета з установки HIMARS коштує $150 тис., а повний пуск – відповідно $900 тиc.

Українські військові вдало використовують у воєнних діях реактивні системи залпового вогню HIMARS. Вони легко пересуваються й можуть стріляти на ходу.

У результаті українських ударів HIMARS по захопленому Шахтарську на Донбасі загинули або були поранені чотири заступники командира російської 106-ї повітряно-десантної дивізії.

Російські ЗМІ повідомили про загибель заступників командира дивізії полковника Сергія Кузьмінова, полковника Андрія Васильєва й полковника Максима Кудріна.

12 липня Український центр стратегічних комунікацій заявив, що один невказаний заступник командира 106-ї повітряно-десантної дивізії залишається у важкому стані.

Зараз ви читаєте новину «Росія не встигає адаптуватися: західна зброя змінила правила гри на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі