неділя, 30 червня 2024 13:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Скількох українців незаконно утримує Росія

Скількох українців незаконно утримує Росія
Повертати цивільних найскладніше. Фото: pixabay.com

Росія незаконно утримує понад 14 тис. громадян України.

Найскладнішою є робота з поверненням цивільних. Про це сказав уповноважений з прав людини Дмитра Лубінця у коментарі "Інтерфакс-Україна".

"Повертаючи три категорії громадян України - це діти, військовополонені, цивільні - саме щодо цивільних це найскладніша робота", - сказав він.

У випадку повернення цивільних не йдеться про обмін, як у випадку військовополонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото українців, звільнених з російського полону

"Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої нам можна проводити цей процес", - пояснив Лубінець.

Нещодавнє звільнення цивільних було першим випадком, коли участь у поверненні взяв Ватикан. Раніше ця держава допомагала у поверненні дітей.

25 червня із російського полону визволили 32 нацгвардійця, 18 прикордонників, 17 представників Військово-морських сил, 15 бійців ЗСУ і вісім тероборонівців. Також визволили 59 оборонців Маріуполя, з них 52 бійця, які вийшли з Азовсталі. З ворожого полону визволили п'ятьох нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Скількох українців незаконно утримує Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі