пʼятниця, 19 серпня 2022 07:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські операції у кібервійні виявилися незграбними – британська розвідка

Російські операції у кібервійні виявилися незграбними – британська розвідка
Глава британської розвідки Джеремі Флемінг оцінив можливості Росії у кібервійні. Фото: eurointegration.com.ua

Інформаційні операції Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну виявилися незграбними. Вони легко ставляться під сумнів оприлюдненням даних розвідки.

У кіберпросторі Росія нині зазнає поразки, пише у своїй статті для The Economist глава британської розвідувальної служби Джеремі Флемінг.

За його словами, намагання росіян знищити цифрову інфраструктуру України натрапили на стійкий, професійний та ефективний український кіберзахист.

"Поки що президент Путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Хоча це привід для радості, ми не повинні недооцінювати те, як російська дезінформація діє в інших країнах світу", – пише Флемінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одну з причин низької ефективності російської армії назвали британські розвідники

На його думку, певний успіх на інформаційному фронті РФ має серед густонаселених країни. Чимало з них не погодилися з пропозицією ООН засудити Росію за її вторгнення.

Слід вжити ефективних заходів, щоб протистояти організованим кампаніям із дезінформації та гарантувати, що вони не притуплять міжнародне обурення діями Росії.

Флемінг також провів паралелі із війнами в Сирії та на Балканах, де Росія використовувала той самий сценарій. За словами керівника розвідки, онлайн-дезінформація є важливою частиною стратегії Росії.

"Початкові онлайн-плани Росії, схоже, не виправдалися. Використання Росією наступальних кіберінструментів було безвідповідальним та невиборчим", – написав глава розвідки Великої Британії.

За словами Флемінга, ще за місяць до 24 лютого Росія розгорнула шкідливе програмне забезпечення WhisperGate для знищення та псування українських урядових систем.

А менш ніж за годину до вторгнення РФ атакувала супутникові мережі ViaSat, які використовуються українськими військовими, урядом та цивільними. Але ці проблеми вдалося швидко усунути.

Флемінг запевнив, що Національні кіберсили Великої Британії можуть відповісти на дії Росії, розгорнувши британський військовий підрозділ, який використовує кіберзасоби для наступу.

З Росії здійснили найпотужнішу від 24 лютого хакерську атаку на сайт Енергоатому. Атаку влаштувала група "Народная киберармия". Використали 7,25 млн ботів.

У Києві затримали хакера, який викрадав бази даних українських й іноземних банків. Потім продавав в анонімних інтернет-платформах, які адміністрували з Росії російські спецслужби.

Зараз ви читаєте новину «Російські операції у кібервійні виявилися незграбними – британська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі