вівторок, 21 листопада 2023 13:15

Реформи Умєрова: що буде з харчуванням військових

Реформи Умєрова: що буде з харчуванням військових
У Міноборони анонсували реорганізацію процесів забезпечення військових усім необхідним: від харчування, одягу до засобів захисту і медицини. Фото: Укрінформ

Одразу після появи нового підрозділу "Державного оператора тилу", в Міноборони анонсували запровадження нових реформ. Йдеться про реорганізацію процесів забезпечення військових усім необхідним: від харчування, одягу до засобів захисту і медицини. Новий очільник "Державного оператора тилу" Арсен Жумаділов заявив про наміри змінити підходи до закупівель, а також про плани постачати в армію товари виключно українського виробництва. Найбільший резонанс серед його заяв викликала обіцянка відмовитися від комплексного підходу у забезпеченні ЗСУ послугою харчування. Її він пропонує розділити на "товарну" та "сервісну" складові. І все це "з метою зниження вартості". Як на цю ідею відреагувало експертне середовище, колеги Жумаділова та самі військові, розповідаємо в матеріалі.

Як зараз харчують ЗСУ та що хочуть змінити

Розділення "товарної" та "сервісної" складової під час закупівель харчування, що пропонує Жумаділов, означатиме відмову від комплексного підходу до забезпечення військових ЗСУ їжею. А відповідно, і від системи проведення закупівель за Каталогом. Вказана система запроваджена в Україні на виконання стандартів НАТО. Вона передбачає дві головні особливості. Перше – різноманітний раціон і постачання військовим понад 400 різних видів продуктів. Друге, це – відсутність фірм-посередників, які раніше залучалися МОУ для доставки чи приготування їжі. Усі обов'язки щодо логістики, зберігання, пакування продуктів наразі лягають на плечі компаній-постачальників Міноборони. А приготування страв здійснюється безпосередньо військовими кухарями. Тож, МОУ сьогодні закуповує не набір продуктів, як за часів Януковича, а саме комплексну "послугу харчування" ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Умєров відмовився пояснювати причини звільнення Хоренка

Пропозиція Жумаділова, по суті, означає повернення до старої моделі роботи з фірмами-посередниками, які не постачатимуть продуктів, але мають окремо надавати МОУ послуги з перевезення та зберігання їжі. Кількість же саме харчових тендерів Жумаділов пропонує збільшити в рази: замісь закупівлі 400 позицій по каталогу одразу, купувати всього по 35 продуктів у різних виробників.

Це, на переконання Жумаділова, дозволить уникнути переплат на закупівлях. Однак, як такий підхід позначиться на якості харчування військових, і скільки часу знадобиться МОУ, щоб кожні три місяці торгувати удесятеро більше тендерів, аніж зараз, поки ніхто не пояснює.

Скільки коштує харчування військового

Проблеми зависоких цін на харчування ЗСУ, якою свою пропозицію обґрунтовує Жумаділов, насправді не існує. І це випливає із заяви членкині Громадської антикорупційної ради МОУ Дани Ярової. За її словами, в окремих регіонах наразі досягли вже "аномально низьких цін", та харчуватимуть військових всього за 90 грн на добу.

"Торги відбулися (13 листопада. – Gazeta.ua), в середньому по лоту було по 9 учасників. Зараз будемо відкривати пропозиції і дивитися, які документи подали учасники. Але, скоріш за все, торги таки відбулися і харчування протоговане. Єдине, мене особисто турбує аномальне заниження цін на добу для наших військових, тому що ми дійшли до пропозицій по 90 грн на добу. Знаєте, це вже до абсурду. Ми ж не можемо дійти до нуля у зниженні ціни на харчування", – сказала вона.

Ще в січні 2023 року вартість харчування військового в Україні становила 145 грн, що значно нижче показників, наприклад, країн НАТО, де добова норма їжі солдата складає близько $25.

Тому, як підкреслює Ярова, з цінами постачальників наразі проблем немає. Це питання вирішено. Але наступне завдання – це висока якість харчування.

"Основна задача була забезпечити по кількості. А зараз ми вже переходимо до наступної підзадачі - це забезпечення по якості. Всі мають бути нагодовані якісними продуктами з високою калорійністю", – зауважила експертка.

Однакова для всіх якість харчування

Система харчування за Каталогом, що запровадження в Україні у 2020 році, вирішує багато важливих питань. І головне з них, це рівні умови для бійців, де б вони не перебували.

"У солдата, принаймні у того, який знаходиться не безпосередньо на лінії фронту, а в тилу – перед ротацією, перед заміною, має бути право вибору у їжі. Не їжа бочкового розливу, як в радянській армії, а має бути вибір нормальної, збалансованої їжі. Це дуже важливо", – наголосив військовий експерт Олег Гетьман в коментарі УНН.

Така уніфікація досягається власне тим, що Каталог містить понад 400 позицій їжі на вибір. І з його появою солдати побачили на своїх столах не лише картоплю і каші, але справжній різноманітний раціон, розповідає військовий і волонтер Мирослав Гай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховній Раді вперше прокоментували перехід із призову на рекрутинг

"Я з 1204 року в військах, безпосередньо брав участь і в бойових діях, і в зборах резервістів. В мене є з чим порівняти. Коли я перший раз прийшов у армію – я потрапив у стару систему. Я прекрасно з нею ознайомлений. Це було жахлива система. Коли харчували дуже одноманітно, коли пайок не відповідав сучасним стандартам харчування, не те що армійським, а людським. Це була реально проблема – ви приходили і кожен день їли одне й те саме – в понеділок – кашу, у вівторок – картоплю, в понеділок – знову кашу, у вівторок – знову картоплю. Два-три види супу, не найсмачніші. Велика кількість хліба, що не є корисним. Сухпайки були одноманітні, що ми могли збожеволіти.

Потім у нас відбулася реформа і ми перейшли на каталожну систему. І раптом, там, де не було якихось зловживань чи, скажімо, недбалого ставлення до своїх посадових обов'язків, в армії з'явилася різноманітність. Вперше я це відчув у десантно-штурмових військах, коли у нас не тільки могли дати різноманітну стандартну нашу українську їжу, а коли раз на тиждень у вас могла з'явитися піца або хот-дог, у нас з'явилися фрукти – у великій кількості, яких не було. Велика кількість того, чого я не бачив, навіть, коли проходив курс молодого бійця", – розповів він.

Яйця по 17 як привід

Скандали минулих років, які вирували довкола харчування військових і найвідоміший з них про "яйця по 17 грн" наразі лягає в основу спроб МОУ роздробити закупівлі та завести на державні тендери якісь потрібні комусь логістичні чи аграрні виробничі компанії, припускають експерти. Але ж чим більше закупівель, тим виші корупційні ризики, каже військовий експерт Олег Жданов.

"Я думаю це робиться навмисно, щоб повернути корупційну складову в цю систему. Коли багато етапів і тендерів на закупівлю різних видів послуг – починаючи з закупівлі продуктів. Думаю це суто корупційна складова тут, щоб повернути схеми. Коли багато тендерів – то можна десь і проскочити.

А от сьогоднішня система, вона спрощена в тому сенсі, що тут єдине слабке місце – це контроль з боку тилового забезпечення ЗСУ. От вони повинні контролювати якість – починаючи від поставлених продуктів і закінчуючи готовою їжею, з них. Але це дуже легко зробити, бо одна компанія проводить всі ці заходи. Але напевно керівництву не подобається така схема, тому вони можуть "продавати" (нові реформи. – Gazeta.ua) під виглядом необхідності зниження цін", – припустив він.

Верховна Рада вже проти

І поки в МОУ ще не пояснили деталі пропонованих ними змін до харчових закупівель, про ризики відмови від комплексного підходу до харчування вже висловилися в Верховній Раді.

У профільному оборонному комітеті одразу запевнили, що повернути старі системи закупівель не дозволять.

"Гадаю, що це безглуздя (відмова від Каталогу), яке на сьогодні не потрібне, навіть говорити немає про що.

Це породить корупцію, від якої ми відійшли. Сьогоднішня система прозора, ми бачимо що закупається, тому я не бачу сенсу в таких рішеннях", – заявив нардеп Геннадій Касай та пообіцяв з цього приводу особисто поспілкуватися з Жумаділовим.

За словами Арсена Жумаділова, утримання очолюваного ним Державного оператора тилу становитиме близько 250 млн грн на рік, які ДП отримуватиме у вигляді відсотка від контрактів МОУ. І ці кошти потрібні для утримання його команди, що налічуватиме десь 145 осіб.

Жумаділов також закликав медіа не спотворювати пропоновані ним реформи в армійських закупівлях, пообіцявши проводити їх, не відходячи від стандартів НАТО.

Міністр оборони Рустем Умєров затвердив Концепцію військової кадрової політики до 2028 року. Збройні сили України перейдуть на військову службу за контрактом. Строкову військову службу замінять інтенсивною військовою підготовкою громадян призовного віку, повідомили в Міноборони.

Зараз ви читаєте новину «Реформи Умєрова: що буде з харчуванням військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі