субота, 20 жовтня 2012 13:46

Розширення прав охоронців вигідне міліції - Корчинський

Розширення прав охоронців вигідне міліції - Корчинський
Дмитро Корчинський розповів про наслідки нового Закону "Про охоронну діяльність". Фото: elektorat.te.ua

Після прийняття Закону "Про охоронну діяльність" відбудеться монополізація сфери охоронних послуг, що вигідно міліції. Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua сказав лідер "Братства" Дмитро Корчинський. Нагадаємо, що згідно закону, приватна охорона отримала право застосовувати "спеціальні засоби" та затримувати громадян.

Які будуть наслідки закону?

- По-перше, більшість охоронних фірм зникне. Залишаться тільки великі охоронні компанії, які зможуть відповідати умовам закону і багато платити ментам. В результаті менти отримають додаткові джерела прибутку. Міліція буде наглядати за цими фірмами по правилах використання спецзасобів, різноманітних курсів тощо. По-друге, йде загальне реформування охоронної галузі. Суть - залучення працівників різних фірм до охорони громадського порядку. Тепер міліціонери будуть розганяти мітинги та придушувати бунти значно більшою кількістю персоналу.

Цих не вистачає?

- Поки вистачає. Але це для мирних мітингів. Якщо ж в натовпі буде багато людей, які готові битися з міліцією, то потрібно перевага втричі. Поки мітинги в 300 чоловік, то справитись з ними легко. А от коли буде 100 тисяч чоловік, то явно не вистачатиме особового складу. Тому залучатимуть всіх сторожів.

А для окремо взятого громадянина, що це може означати?

- Для простої людини це означає, що співробітники охоронних фірм будуть ще більш нахабними. Наприклад, я протестую проти незаконної забудови. Її охороняють бійці приватних фірм. Їм здається, що я щось порушив чи пошкодив їхній паркан. Вони можуть притримувати мене до приїзду міліції. Яка моя реакція? Якийсь сумнівний суб'єкт в камуфляжі вирішив мене притримати. Є у нього ліцензія чи нема? Хто він взагалі такий? Я не знаю. Це провокує мене дати йому по печінці. Але це вже не адміністративна стаття, а кримінальна. І нічого хорошого в цьому нема.

Цей закон приймали під шум резонансної події в Каравані. Можна сказати, що тепер життя охоронців якось захищене?

- У нас в міліціонерів і суддів стріляють теж. Міліціонер значно краще захищений законом, ніж проста людина. Він має зброю. Але Віталій Запорожець вбив мента з ржавого дробовика. І нічим міліцейські привілеї його не захистили. Цим охоронцям даватимуть спецзасоби – гумові кийки та пістолети, які стріляють гумовими кулями. Стріляти резинкою – що гладити по щічці. Це безсенсово. Якщо людина захоче постріляти охоронців – постріляє ту кількість, яку хоче. Ті спецзасоби, сертифікати та цей закон нічим їм не допоможе проти серйозної людини. А наїхати на бабусю чи якогось пацана, щоб збити пару тисяч гривень – тепер це легше робити.

Для захисту закону можуть апелювати до досвіду США. Там дуже розвинуті приватні охоронні фірми. Такий аргумент може бути використаний?

- Не можна досвід одного суспільства переносити на інше, бо це не працює. В протестантських країнах практикується зовсім інша мораль. В США детектор брехні працює, а в нас ні. Тому що білий протестант, англосакс з дитинства знає, що не можна брехати. Він дійсно знервується, коли бреше. У нас люди не нервуються, коли брешуть. У США нація озброєна. У них величезний ринок стрілецької зброї. Там десятки мільйонів стволів у населення. Якщо така купа зброї в населення, то пара гумових пістолетів в охоронців цілком допустимо. У нас інша культура володіння зброєю. Але особливо жахатись від цього закону не треба. Просто розуміти, що міліція зробила собі ще одне джерело для прибутків та обзавелась помічниками.

Зараз ви читаєте новину «Розширення прав охоронців вигідне міліції - Корчинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі